nieuws

IVBN stapt uit Retailagenda vanwege star huurrecht

Beleggingen

IVBN stapt uit Retailagenda vanwege star huurrecht

Omdat Detailhandel Nederland weigert mee te werken aan versoepeling van het Nederlandse huurrecht, kan IVBN de aanpak van de Retailagenda niet langer steunen. De institutionele beleggers stappen daarom uit dit overleg.

Dat blijkt uit een persbericht dat IVBN op 19 december heeft gepubliceerd. ‘IVBN is de afgelopen jaren nauw en constructief betrokken geweest bij de Retailagenda. Het doel van de Retailagenda is om, via een gezamenlijke inspanning van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en alle stakeholders een kansrijk perspectief voor de Nederlandse retailsector te maken. Daarvoor zijn inspanningen van alle bij de retail betrokken partijen nodig, dus ook van vastgoed.’

‘Samenwerking met de retailers is noodzakelijk en investeringen van zowel de eigenaar als vanuit retailers moeten worden gestimuleerd. Het Nederlandse huurrecht winkelruimte klemt echter voor eigenaren en beschermt onnodig ook het midden- en het grootbedrijf, die een dominante positie hebben in de retailmarkt. In januari van dit jaar weigerde Detailhandel Nederland een convenant te tekenen met enkele betekenisvolle stappen om de huurmarkt te flexibiliseren, waarover 2,5 jaar was overlegd.’

‘Door die weigering worden investeringen van vastgoedeigenaren niet gestimuleerd en zeker niet beter beschermd. In september is IVBN gevraagd om ook de komende twee jaar opnieuw een substantiële bijdrage te leveren aan de Retailagenda. Nu de uitwerking er ligt van de plannen van de Retailagenda zien wij echter geen goed perspectief op een succesvol vervolg, in het bijzonder niet op het thema van de flexibilisering van de huurmarkt. Dat betekent dat we de voorgestelde aanpak van het vervolg van de Retailagenda niet meer kunnen steunen.’

IVBN zegt ‘uiteraard’ wel open te blijven staan voor contacten en gesprekken met EZ of met andere partijen over zaken die de retailmarkt betreffen.

Reageer op dit artikel