nieuws

Groei vastgoedsector zet door na recordjaar 2017

Beleggingen

Groei vastgoedsector zet door na recordjaar 2017
Monarch-III-in-Beatrixkwartier-in-Den-Haag

Met een totaalbedrag van 20 miljard euro overtreft het beleggingsvolume van 2017 het totaalvolume van 2016 (12,6 miljard euro) op spectaculaire wijze.

Dat blijkt uit de meest recente vastgoedprognoses van JLL die laten zien dat 2017 voor de vastgoedsector een recordjaar wordt. De opmars is in lijn met de stevige economische groei. Naar verwachting zet de groei door in 2018. JLL doet jaarlijks marktonderzoek naar de Nederlandse markt.

Ook dit jaar heeft JLL vijftig toonaangevende nationale en internationale beleggers met een gezamenlijke portefeuille van 44 miljard euro gevraagd naar hun plannen en strategie voor de komende jaren. Hieruit blijkt dat de ondervraagde beleggers in de komende twee jaar een nettogroei willen realiseren van 25 procent door 14,4 miljard te investeren in Nederlands vastgoed.

Vanwege de grote druk op Amsterdam is het beleggingsaanbod echter schaars geworden en zijn prijzen sterk gestegen. Hierdoor neemt de belangstelling voor Utrecht, Den Haag en Rotterdam verder toe, verwacht JLL. Zodra ook hier de prijzen in 2018 verder stijgen, trekken beleggers nog verder het land in naar steden zoals Eindhoven, Den Bosch en Leiden.

Vastgoedinvesteerders met een private equity-achtergrond hebben hun rendementsdoelstellingen behaald over vastgoed dat in crisistijd is opgekocht. Naar verwachting gaan de private investeerders optreden als nettoverkoper. Zij verkopen in toenemende mate aan buitenlandse institutionele beleggers, aldus JLL.

De toegang tot directe vastgoedbeleggingen neemt vanwege de hoge transactiedynamiek steeds verder af. Om het kapitaal van beleggers toch te laten renderen moeten zij innovatiever worden. Alternatieven hiervoor worden gezocht in vastgoedbeleggingen door middel van fondsen, fusies en joint ventures.

Reageer op dit artikel