nieuws

Bouwhuis in beroep tegen vonnis in Bouw State-zaak

Beleggingen

Bouwhuis in beroep tegen vonnis in Bouw State-zaak
Hans Wiegel en Jonald Bouwhuis

Jonald Bouwhuis moet ruim 100.000 euro boete betalen vanwege ‘onvolledige en misleidende’ prospectussen uit 2007 voor vastgoed-cv’s Bouw State II en III. Hij gaat in hoger beroep.

Dat heeft rechtbank Noord-Nederland op 13 december bepaald, schrijft tijdschrift Quote. VVD-coryfee Hans Wiegel, die figureerde in wervende commercials, is vrijgepleit. De particuliere beleggers werd een gegarandeerd rendement van 9 procent voorgespiegeld. In commercial rond het tv-programma van Harry Mens Businessclass zei Wiegel over dit rendement: ‘Daar kunt u zeker van zijn.’

De inleg bleek echter niet gegarandeerd. Bovendien bleek een deel van de inleg niet zoals beloofd naar direct vastgoed maar in aandelen te zijn gestoken. Daarnaast liepen de beleggers in werkelijkheid meer risico dan de in de prospectussen opgesomde risico’s. Dat maakt de prospectussen misleidend en onvolledig, zo oordeelt de rechtbank. Bouwhuis wordt verweten dat de door hem verstrekte concerngarantie ‘de facto een lege huls betrof’. De oprichter heeft echter geen persoonlijke onttrekkingen uit de fondsen gedaan.

De investeerders raakten vrijwel al hun geld kwijt. De rechter heeft Bouwhuis veroordeeld tot het betalen van 108.003,16 euro plus rente. Wiegel wordt vrijgepleit, omdat hij formeel geen toezichthoudende rol had. Bouwhuis heeft laten weten in hoger beroep tegen het vonnis te gaan.

Reageer op dit artikel