nieuws

Utrecht steeds meer techstad

Beleggingen

Naast de traditioneel sterke aanwezigheid van overheid en financiële dienstverlening in de Domstad is er ook flinke groei van bedrijven in de zakelijke dienstverlening en Technologie, Media & Telecom (TMT).

Utrecht steeds meer techstad

Deze ontwikkeling draagt voor een belangrijk deel bij aan de groeiende vraag naar kantoorruimte en een dalende leegstand in Utrecht. Dit blijkt uit de woensdag 15 november verschenen ‘Property Perspective Utrecht’ van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Jos Tromp, EMEA Head of Research CBRE: ‘Als landelijk centrum van dienstverleners profiteert Utrecht van een sterk verbeterde economische groei in Nederland. Er zijn steeds meer bedrijven in de TMT-sector die in Utrecht groeien en huisvesting vinden. Ook heeft de krapte op de Amsterdamse kantorenmarkt een positieve invloed op de vraag naar kantoorruimte in Utrecht.’

In Utrecht vormt de sector zakelijke dienstverlening nog steeds de grootste afnemer van kantoorruimte. In de periode 2010-2017 (derde kwartaal) was deze verantwoordelijk voor 30 procent van alle verhuurde kantoorruimte. Minder bekend is dat Utrecht zich ontwikkelt als een plek waar steeds meer kleinere TMT-bedrijven kunnen groeien en grote techbedrijven zich graag vestigen. Al deze bedrijven zijn op zoek naar passende huisvesting. In de periode 2010-2017 nam de TMT-sector maar liefst 16 procent van de kantooropname voor zijn rekening.

Opmerkelijk is dat vooral de afgelopen vijf jaar een forse groei van de TMT-sector in Utrecht te zien is. Van 2013 – 2017 (t/m derde kwartaal) noteerde CBRE een opname van bijna 80.000 m² kantoorruimte in deze sector. Dit metrage is goed voor 20 procent van de totale opname in Utrecht. In de periode 2008 – 2013 werd ruim 65.000 m2 kantoorruimte opgenomen door bedrijven in de TMT-sector. Dit was 16 procent van de totale opname.

Inmiddels biedt de Domstad plaats aan gevestigde (inter)nationale namen zoals Bol.com, Oracle, Ziggo/Vodafone en Ingram Micro.  In het najaar van 2017 maakte Ziggo/Vodafone nogmaals de keuze voor Utrecht door de bedrijfsactiviteiten uit Amsterdam en Maastricht naar de Domstad te verhuizen. Vodafone koos voor een nieuw hoofdkantoor boven Hoog Catharijne in CBD.

Naast grote Tech-bedrijven weten ook de kleinere, minder bekende ondernemingen Utrecht te vinden als stad om zicht te vestigen en te groeien. Zo zijn Keylane, SnappCar, Skydreams, SURFnet en GreenPeak ook in Utrecht gevestigd. Met deze innovatieve en veelal snelgroeiende bedrijven sluit de stad zich aan bij de grotere kantorenmarkten van Europa zoals Amsterdam, Berlijn en Stockholm, waar de TMT-sector ook de stuwende kracht achter de groei van de kantorenmarkt is.

Reageer op dit artikel