nieuws

CBRE rondt herkapitalisatie Berlage-fonds af

Beleggingen

CBRE rondt herkapitalisatie Berlage-fonds af
Bijenkorf Amsterdam

Drie Nederlandse institutionele beleggers en het CBRE Dutch Retail Fund hebben de aandelen in IEF Capital Berlage Zuid en IEF Capital Berlage HB II geherkapitaliseerd.

Dat melden CBRE Global Investors en IEF Capital in een persbericht. De vier institutionele beleggers krijgen een exposure voor de lange termijn aan duurzame geïndexeerde huurinkomsten uit overwegend flagshipstores. De panden liggen op de meest dominante, stedelijke locaties in Nederland, aldus de partijen.

De structuur blijft ongewijzigd met 31 entiteiten die eigenaar zijn van 31 Nederlandse winkelobjecten. Vanaf nu wordt de portefeuille beheerd door CBRE Global Investors. IEF Capital, een joint venture van Bouwfonds IM en IEF, beheerde de structuur twaalf jaar lang en is tevreden met het gerealiseerde resultaat voor de uitstappende investeerders.

‘Wij zijn verheugd dat wij deze kans hebben kunnen benutten voor onze klanten. Wij zijn van mening dat ons platform verdere waarde kan creëren voor de holding, door onze uitgebreide expertise in het pan-Europese winkellandschap’, zegt Sophie van Oosterom, chief investment officer EMEA, CBRE Global Investors.

CBRE Global Investors werd geadviseerd door CBRE Advisors, Houthoff, Deloitte en NautaDutilh. IEF Capital werd geadviseerd door Loyens Loeff.

Over wie in- en uitgestapt zijn, worden desgevraagd geen mededelingen gedaan. In een bericht uit februari 2017 over de op handen zijn de transactie februari noemde Debtwire vier mogelijke bieders. Dat waren ASR, AEW Europe, CBRE Global Investors en een joint venture tussen Redevco en Union Investment.

Een woordvoerder van IEF Capital zei destijds tegen Vastgoedmarkt dat ‘de namen niet kloppen’. Op basis van het nu verstuurde persbericht kan worden uitgesloten dat AEW Europe is toegetreden, want die vermogensbeheerder is in Frankrijk gevestigd. Het door Debtwire genoemde CBRE Global Investors heeft wel zijn winkelfonds laten instappen.

PGGM had een belang van 30 procent in de portefeuille. De Nederlandse pensioenbelegger wilde dat houden, zei destijds een bron die bekend is met de situatie. De andere bestaande aandeelhouders waren IEF, Bouwfonds IM (IEF Capital) en een aantal vermogende individuen.

Uit gegevens in het Kadaster blijkt dat tot de geherkapitaliseerde portefeuille onder meer behoren:

  • de 50.000 m2 grote De Bijenkorf met parkeergarage aan de Dam in Amsterdam
  • de 45.000 m2 grote De Bijenkorf plus parkeervoorziening aan de Coolsingel in Rotterdam
  • de 33.000 m2 grote De Bijenkorf aan Grote Marktstraat 55 in Den Haag
  • Grote Marktstraat 48-54 in De Haag, een voormalig V&D-warenhuis dat na herontwikkeling wordt verhuurd aan Hudsons’s Bay
  • de Hema aan Oude Gracht/Steenweg in Utrecht (5.000 m2)
  • de Hema aan Nieuwendijk in Amsterdam (6.000 m2)
  • de Hema aan de Grote Marktstraat 57 in Den Haag (6.000 m2).

De geherkapitaliseerde portefeuille komt uit een grotere portefeuille van Vendex-KBB met 71 warenhuizen en drie parkeergarages van V&D, Bijenkorf en Hema op topwinkellocaties. IEF, Bouwfonds Investment Management en PGGM kregen de portefeuille in november 2005 in handen voor ongeveer 1,3 miljard euro van de Amerikaanse durfinvesteerder KKR en het Nederlandse hedgefund Alpinvest.

In het najaar van 2016 verkocht IEF Capital voor 250 miljoen euro 38 Hema-winkels aan Crossroads Real Estate Partners. Deze Hema’s liggen niet op toplocaties.

Reageer op dit artikel