nieuws

Venlo Europese toplocatie voor logistiek

Beleggingen

Venlo Europese toplocatie voor logistiek

Venlo is de meest gewilde logistieke locatie van Europa. Terwijl Nederland in z’n totaliteit hoog scoort op de vijf keuzefactoren voor locatieselectie van logistieke bedrijven.

Dat blijkt uit het rapport ‘Customer Growth Strategies: De meest gewilde logistieke locaties van Europa’ van de wereldmarktleider in logistiek vastgoed Prologis. De Nederlandse markt gooit hoge ogen op het gebied van wet- en regelgeving en als het gaat om factoren die cruciaal zijn voor multimodaliteit voor sectoren die zich richten op pan-Europese distributie. Met hun hoge bevolkingsdichtheid en goed ontwikkelde transportnetwerken scoren markten in de Benelux en West-Duitsland hoog op de factoren ‘nabijheid van grote bevolkingsgebieden’ en de beschikbaarheid van ‘transportinfrastructuur’. Polen deed het eveneens goed in een aantal categorieën; een teken dat de Poolse markt zich snel ontwikkelt.

Prologis en eyefortransport (eft) hielden het onderzoek tussen februari en mei 2017  onder circa 300 logistieke beslissers in heel Europa. Er liggen vijf hoofdfactoren ten grondslag aan de keuze voor een logistieke locatie: nabijheid van grote consumentencentra, wet- en regelgeving, beschikbaarheid van arbeidskrachten, transportinfrastructuur en kosten. Daarbij is directe toegang tot grote consumentencentra dé doorslaggevende factor. Ook worden grote bevolkingsgebieden waar de consumptie het hoogste is, steeds belangrijker. Daarentegen zijn kosten in vergelijking met andere factoren minder van belang geworden. Voorts hebben de nabijheid van arbeidspotentieel (bijvoorbeeld in West-Europa, met Nederland als belangrijk voorbeeld) en de kosten van arbeid (zoals in Polen) meer dan voorheen directe invloed op de logistieke beslissingen van klanten.

Prologis heeft aan verschillende winnaars de Prologis Top Locations Awards uitgereikt: Venlo, de meest gewilde locatie van Europa van de honderd locaties die in het onderzoek zijn meegenomen; Düsseldorf/Rhein-Ruhr en zijn drie sublocaties Hamm, Unna en de grootstedelijke regio Ruhr (grootste stijger in de top 10); en centraal Polen-Lodź: best presterende markt buiten West-Europa.

Lees of download het volledige rapport met meer inzichten per markt binnen Europa.

Reageer op dit artikel