nieuws

Syntrus Achmea wil prestatieafspraken met gemeenten

Beleggingen

Syntrus Achmea wil prestatieafspraken met gemeenten
Nicole Maarsen

Syntrus Achmea Real Estate & Finance wil via prestatieafspraken met gemeenten bijdragen aan verbetering van binnensteden.

Dat zegt Nicole Maarsen, directeur van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, in een interview met Vastgoedmarkt. ‘We willen prestatieafspraken maken met steden over waar de groei plaatsvindt en welke kwaliteit die groei moet hebben. Ik zou graag zien dat we vaker bijdragen aan verbetering van binnensteden. Al past het niet even in fonds x of y, het zit wel in ons dna. Ik denk aan langdurige gelegenheidssamenwerkingen zoals 1012Inc (de aanpak van het Wallengebied in Amsterdam; red.).’

‘Een investeringsvehikel van een gemeente, een corporatie en een of meer van onze fondsen kan veel bijdragen aan wijkverbetering. Het zal best dat het ingewikkelder is dan met alleen twee aandeelhouders. Maar het biedt ook meer kansen. In de binnensteden zit groei. Daar willen we aanwezig zijn op basis van langdurige relaties. Op een manier die verder gaat dan huisjes verzamelen.’

‘In bijvoorbeeld het Oude Westen in Rotterdam ligt een geweldige kans voor wijkverbetering nu Rotterdam Central District vorm heeft gekregen. Corporaties met veel bezit in zo’n wijk kunnen we helpen met kwaliteitsverbetering, door liberalisering van woningen en verdichting van de bebouwing. Met al het versnipperd eigendom is het niet gemakkelijk. Het vraagt om een gedeelde visie en het vermogen out of the box te denken. Wordt aan die voorwaarden voldaan, dan kun je van een wijk als het Oude Westen De Pijp van Rotterdam maken.’

De Nederlandse vastgoedmarkt kan de komende drie jaar een stevige kapitaalinjectie verwachten van Syntrus Achmea. De vermogensbeheerder heeft als doel om ruim 2 miljard euro op eigen bodem te investeren. Van dat bedrag valt 70 procent in de categorie woningen. De andere 30 procent zal worden besteed aan commercieel vastgoed, waaronder zorgvastgoed.

Lees het hele interview met Nicole Maarsen.

Download de Outlook 2018-2020 van Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Reageer op dit artikel