nieuws

Forse daling woningbeleggingsvolume

Beleggingen

Forse daling woningbeleggingsvolume
Grotiusplaats-Den-Haag-mvrdv-Provast

In de eerste helft van 2017 is voor 1,3 miljard euro geïnvesteerd in de Nederlandse woningmarkt tegenover 1,9 miljard euro in de eerste helft van 2016. Oorzaak van de daling is het gebrek aan product.

Dat schrijft Savills in het op 2 oktober gepubliceerde onderzoeksrapport Spotlight: Residential property market – the Netherlands. Investeringsvolumes namen vooral sterk toe in Noord-Brabant (100 miljoen, +55 procent) en Zuid-Holland (258 miljoen; +87 procent). Volgens de vastgoedadviseur tonen beleggers steeds meer interesse in gebieden buiten de Randstad, aangezien verkoop- en huurprijzen in deze perifere gebieden harder stijgen dan binnen de Randstad.

Bas Wilberts, head of Alternative Investment bij Savills Nederland, ziet dat traditionele woningbeleggers hun portefeuilles op de Nederlandse markt op dit moment aan het optimaliseren zijn. ‘We zien dat particuliere en institutionele beleggers bestaand product verruilen voor nieuwbouw ontwikkelingen. Dit levert kansen op voor (internationale) nieuwkomers om grote volumes bestaande bouw aan te kopen, tegen aantrekkelijke rendementen en goede financieringsmogelijkheden.’

Savills verwacht om die reden dat nieuwe partijen nog voor het einde van het jaar hun intrede zullen doen. Zij kunnen profiteren van een opgaande woningmarkt, met name in de regio’s waar de huren en koopprijzen op dit moment harder stijgen dan in de Randstad, aldus Wilberts. Jordy Kleemans, head of Research & Consultancy bij Savills Nederland, vult aan: ‘Savills verwacht dat het totale residentiële investeringsvolume in 2017 op vergelijkbaar hoog niveau zal uitkomen als vorig jaar. Aangezien de interesse van beleggers groot blijft en de basisgegevens in zowel de huur- als koopmarkt er goed voor staan, verwacht Savills tevens een verdere yieldcompressie.’

Reageer op dit artikel