nieuws

Buitenland koerst af op Nederlands vastgoedbeleggingsrecord

Beleggingen

Buitenland koerst af op Nederlands vastgoedbeleggingsrecord
atrium-zuidas

Buitenlandse beleggers zijn op koers om dit jaar voor een recordbedrag van meer dan 10 miljard euro aan Nederlands commercieel vastgoed te verwerven. Dat verwacht Mathijs Flierman, head of Capital Markets van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

Dat zegt Mathijs Flierman, head of Capital Markets van Cushman & Wakefield, in een interview met Vastgoedmarkt. Het totale investeringsvolume wordt dan ook meer dan ooit bepaald door buitenlandse partijen, rekent Flierman voor. ‘In de eerste helft van 2017 is 65 procent ofwel 5,26 miljard euro van het totale investeringsvolume van 8,1 miljard euro gerealiseerd door buitenlandse partijen. Een record. Als de tweede helft van het jaar lijkt op de eerste, hebben we met een nieuw record door buitenlandse investeerders te maken. Aangezien de tweede helft van een jaar meestal meer dynamiek brengt, lijkt dat dus waarschijnlijk.’

Het investeringsvolume gerealiseerd door buitenlandse beleggers zal dit jaar waarschijnlijk boven de 10 miljard euro uitkomen, concludeert het beleggingshoofd. Het vorige record dateert pas van 2016. ‘Vorig jaar deden buitenlandse partijen voor meer dan 7 miljard euro aan vastgoedaankopen. Dat kwam respectievelijk overeen met de helft van het totale beleggingsvolume in 2016 van 14 miljard euro. Het record daarvoor werd in 2007 bereikt met zo’n 5 miljard euro door buitenlanders.

Ook op de lange termijn blijft Nederland volgens Flierman een populair beleggingsland. ‘De fundamenten van ons land worden door deze beleggers gewaardeerd. Dat Nederland als een veilig land wordt gezien, blijkt ook uit een analyse van Cushman & Wakefield waarin crossborder-investeringen in 2016 in veertig verschillende landen inzichtelijk zijn gemaakt. Nederland staat zevende op deze ranking. Maar als we het investeringsvolume delen door de voorraad blijkt ons land mondiaal de populairste bestemming voor vastgoedbeleggers te zijn.’

Het hele interview is verschenen in de oktober-editie van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel