nieuws

Savills: Combinatie factoren veroorzaakt voortdurende yieldcompressie

Beleggingen

Savills: Combinatie factoren veroorzaakt voortdurende yieldcompressie
Maastoren Rotterdam

Een combinatie van factoren, waaronder de sterke economische groei, zorgt volgens Savills voor de record verbrekende beleggingsvolumes in Nederland.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Netherlands Market in Minutes – October 2017 van internationale vastgoedadviseur Savills.  De economische fundamenten zijn sterker dan ooit. In het tweede kwartaal van 2017 liet de economie een groei van 3,3 procent zien, wat in deze eeuw slechts tweemaal eerder voor is gekomen. Deze fundamenten lijken vooralsnog sterk te blijven. In 2018 wordt volgens het CPB een groei verwacht van 2,5 procent, wat het gemiddelde Eurozone groeicijfer van 1,8 procent overstijgt.

Buiten dat onze economische fundamenten sterker zijn dan die van omringende landen, is er in ons land nog steeds voldoende beleggingsproduct beschikbaar. ‘Alhoewel berichtgeving soms doet voorkomen dat product opraakt, geldt dit slechts voor enkele specifieke  beleggingscategorieën, zoals bijvoorbeeld kantoren op de Zuidas in Amsterdam. In de minder geijkte gebieden en sectoren is echter nog voldoende aanbod. Dit zorgt voor een gezonde balans tussen vraag en aanbod’, aldus Savills.

Dit leidt ertoe dat er nog steeds ruimte is voor een verdere compressie van de bruto aanvangsrendementen binnen nagenoeg alle sectoren in Nederland. Savills:  ‘Met name steden buiten Amsterdam zien we een inhaalslag maken. Een goed voorbeeld is de recente verkoop van de Kennedytoren in Eindhoven, met een yield van rond de 6,5 procent.’

‘De kansen die er nog liggen in de Nederlandse vastgoedmarkt zorgen ervoor dat we nog steeds nieuwe toetreders op de markt verwelkomen’, aldus Savills. Nederland blijft niet onopgemerkt en het percentage grensoverschrijdende beleggers ligt op dit moment rond de 65 procent.

Jan de Quay, Head of Investments bij Savills Nederland, zegt:  ‘Beleggers zien de winstpotentie van hun investeringen snel toenemen waardoor we veel activiteit zien in de markt. Opmerkelijk daarbij is de  grote diversiteit aan actieve beleggers. Ook nationale private beleggers zijn na jaren van relatieve stilte weer actief op de markt, onder andere door uitbreiding en verbreding van de activiteiten van banken. Dat deze groep weer actief is onderschrijft dat de markt volledig is hersteld.’

Tezamen zorgt dit ervoor dat het beleggingsvolume in commercieel vastgoed voor het 4e jaar op rij een record lijkt te gaan verbreken. Binnen het totale volume zien we wel een verschuiving van locaties en sectoren ontstaan.

Download hier het volledige onderzoeksrapport Netherlands Market in Minutes – October 2017.

Reageer op dit artikel