nieuws

Winkelcentrum Kerkelanden Hilversum wint NRW Jaarprijs

Beleggingen

Winkelcentrum Kerkelanden Hilversum wint NRW Jaarprijs

Winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum, eigendom van vastgoedbelegger Dela, heeft de NRW Jaarprijs 2017 gewonnen.

Het winkelcentrum is sinds 1973 eigendom van Dela. ‘We hebben hier de nieuwe standaard neergezet waar een herontwikkeling van jaren-zeventig winkelcentra in Nederland aan moeten voldoen om weer klaar te zijn voor de toekomst’, aldus een trotse Vincent Kriek, namens de eigenaar Dela. Naast de eigenaar zijn de belangrijkste betrokken partijen ontwikkelaar AM Real Estate Development, beheerder Colliers, architect Sum+ Architecten en aannemer Pennings. Andere genomineerden waren Nowadays Amsterdam, winkelcentrum Beverhof Beverwijk, winkelcentrum Hanzewijk Kampen en de AaBe Fabriek in Tilburg.

Kerkelanden draaide goed maar de meeste ondernemers hadden behoefte aan extra winkelruimte. Voor Dela reden om AM Real Estate Development te betrekken bij de herontwikkeling en uitbreiding van het winkelcentrum. Dela gaf de opdracht het winkelcentrum te optimaliseren en waar mogelijk te verduurzamen. Het winkelcentrum werd met 2.300 m2 uitgebreid en de uitstraling en invulling van het centrum zijn eigentijds en toekomstbestendig gemaakt. Na een bouwperiode van 2,5 jaar werd Kerkelanden op 12 en 13 mei heropend.

Het nieuwe Kerkenlanden kent ruime opgezette en lichte passages, een centraal gelegen vers cluster met hoogwaardige vers specialisten, sfeervol plein waar ontmoeten en verblijven centraal staat met openbare toiletten en voldoende en gratis parkeergelegenheid rondom het winkelcentrum. Ook is een mos-sedum dak aangebracht en de kantoorruimte boven het winkelcentrum kreeg een woonbestemming.

Voorzitter Jos Sentel van de vakjury vertelde ervan onder de indruk te zijn hoe bezoekers en ondernemers het vernieuwde winkelcentrum direct in het hart hebben gesloten. ‘Uit het consumenten- en ondernemersonderzoek blijkt dat de verblijfsduur en bezoekfrequentie verrassend hoog is voor een centrum van deze omvang, met hoge bestedingen en dito omzetten voor de ondernemers als resultaat.

De vooraf door Dela geformuleerde belofte, ‘huiskamer en ontmoetingsplaats van de wijk’, is daadwerkelijk gerealiseerd. Opmerkelijke verbeteringen zijn: meer daglicht in de passage, brede gangpanden met ruimte voor verschillende snelheden, genoeg rustmomenten, gratis toiletvoorziening en aandacht voor akoestiek. De jury is van mening dat de opgave feilloos is uitgevoerd. Het centrum is een inspirerend voorbeeld voor de sector. Winkelcentrum Kerkelanden heeft de toon gezet.’ De NRW jaarprijs is een prestigieuze prijs die al sinds 1989 wordt uitgereikt aan de beste retailontwikkeling van Nederland.

Reageer op dit artikel