nieuws

Superstudios: bruisend kantoor op historische locatie

Beleggingen

Superstudios: bruisend kantoor op historische locatie
Vergaderruimte 's-Gravenhekje 1a, Amsterdam

Superstudios Amsterdam was ooit een opslagplaats voor de West-Indische Compagnie. Tegenwoordig is hier een bruisend kantoor gevestigd.

Het pand aan het ’s-Gravenhekje 1a in Amsterdam Centrum, beter bekend als het West Indisch Pakhuis, is tegenwoordig de plek waar Superstudios werkplekken verhuurt. Ook andere bedrijven beschikken over kantoorruimte in dit nostalgische kantoorgebouw. Overblijfselen als hijswielen en huidenpersen zijn nog steeds aanwezig in dit kantoorpand en kenmerken de authentieke uitstraling.

Multifunctionele locatie: opslag-, winkel- en kantoorruimte

Superstudios is 2,5 jaar geleden gestart met het verhuren van werkplekken en kantoorruimte in Amsterdam. “Kantoorpanden werden niet verhuurd op de traditionele manier. We zagen dat het noodzakelijk was om meer beleving te bieden”, legt Leon van Ooijen van Superstudios uit hoe Superstudios, in het verleden bekend als Out of Space, tot stand kwam. Hij geeft aan dat ook de verschuiving van grote bedrijven naar steeds meer kleine bedrijven belangrijk was. “Zo kwam vanuit noodzaak een kans voor ons.”

Het bekende gebouw aan het ’s-Gravenhekje is in 1672 opgeleverd en op dat moment trekt de West-Indische Compagnie in het gebouw. Ook was het kantoor later eigendom van de Rijksgebouwendienst en werd het gebruikt als meubelwinkel. Tegenwoordig worden er dus onder andere werkplekken verhuurd door Superstudios in het rijksmonument. “Dit laat de flexibiliteit van het gebouw zien”, voegt Van Ooijen daaraan toe. De cirkel lijkt rond: van opslagruimte naar winkelruimte en tegenwoordig een kantoorruimte.

Grenen balken, enorme hijswielen, opvallende bakstenen en de huidenpersen

In het kantoorgebouw in het Amsterdam Centrum zijn bepaalde objecten al eeuwenlang te vinden, zoals de authentieke grenen balken. “De grenen balken zijn niet in Nederland geschroeid maar vanuit Amerika vervoerd”, licht Van Ooijen toe. Ook de immense hijswielen zijn niet meer weg te denken uit het kantoorpand. Eeuwengeleden werd met deze ronde voorwerpen met 1,5 meter doorsnee alles naar boven getild. Nu is het vooral een aandenken aan het West-Indische tijdperk, net als het opvallende type bakstenen dat gebruikt is.

Naast de balken, hijswielen en bakstenen is er nog een object dat niet vergeten mag worden, namelijk de huidenpersen die prijken in de gemeenschappelijke ruimte. “In dit pand werden de huiden gelooid. Het zijn leerhuiden die naar Europa werden gehaald vanuit Noord-Amerika”, legt Van Ooijen uit. Het draagt allemaal bij aan de authentieke sfeer van het kantoorgebouw in het centrum van Amsterdam. Niet alleen in Amsterdam is Superstudios gevestigd. Het kantoorconcept verhuurt ook kantoorruimte in Haarlem, Heerlen, Steyl (in de buurt van Venlo) en Kleve (net over de Duitse grens, vlakbij Nijmegen).

Reageer op dit artikel