nieuws

RCA: vastgoedprijzen Amsterdam nog 28 procent onder piek

Beleggingen

RCA: vastgoedprijzen Amsterdam nog 28 procent onder piek
atrium-zuidas

De prijzen van commercieel vastgoed in Amsterdam liggen gemiddeld nog 28 procent onder de piek van 2007. In steden als New York, Londen en Parijs zijn de prijzen daarentegen 40 tot 90 procent gestegen.

Dat blijkt uit de RCA Commercial Property Price Indices van vastgoeddataprovider Real Capital Analytics. De indices geven de prijsontwikkeling weer in de mondiale commerciële vastgoedmarkt sinds de start van de ‘grote crisis’ tien jaar geleden. Daaruit blijft dat de commerciële vastgoedmarkt in Amsterdam (kantoren, winkels en industrieel vastgoed), recente prijsstijgingen ten spijt, nog lang niet is hersteld. Dit nieuws zal ongetwijfeld nieuwe investeerders naar Amsterdam trekken die hun overvloedige kapitaal niet graag alloceren in overprijsde topsteden.

In andere steden worden juist nieuwe records bereikt. Zo zijn de prijzen in Hong Kong in tien jaar tijd met 197 procent gestegen, die in Manhattan-New York met 90 procen en in Londen-West End met 80 procent. In de zeven Duitse A-steden Berlijn, Hamburg, Düsseldorf, München, Stuttgart, Keulen en Dresden bedraagt de prijsstijging tussen medio 2007 en medio 2017 nog altijd 22 procent, in de Scandinavische hoofdsteden 34 procent en in Parijs 39 procent. ‘Gateway-steden zijn duidelijke winnaars in het ultralage renteklimaat dat de afgelopen tien jaar heeft gedomineerd’, aldus RCA-oprichter Robert White.

Ook het afgelopen jaar (peildatum tweede kwartaal 2017) werd Hong Kong fors duurder (13 procent), al stegen de prijzen in Boston (+23 procent) het hardst. Amsterdam staat op de zevende plaats met een stijging van 10 procent. Over de afgelopen tien jaar heeft RCA echter een prijsdaling van 28 procent berekend. De enige andere mondiale steden die geconfronteerd zijn met een prijsdaling zijn Tokio (-11 procent), Washington DC (-10 procent) en Chigago (-9 procent). De indices beslaan alle belangrijke vastgoedmarkten in de wereld en zijn gebaseerd op verkoopprijzen in plaats van taxaties. Bij de ontwikkeling ervan is ook de Universiteit van Amsterdam betrokken.

Reageer op dit artikel