nieuws

ABN Amro verhoogt prognoses retailsector

Beleggingen

ABN Amro verhoogt prognoses retailsector
Winkelketen Holland Barrett heeft 15 juli in Bison Shopping Center in Maarssen zijn 206e winkel in de Benelux geopend.

Het huidige economische klimaat heeft een positief effect op de retail-sector. Dat melden economen van ABN Amro in een sectorupdate.

De bank verhoogt zijn prognoses voor de retail omdat de consument veel vertrouwen heeft en een hoge koopbereidheid toont. Voor 2017 verwacht ABN Amro een groei van 2,7 procent en voor 2018 nog eens 2 procent. Het aantal faillissementen zal in 2017 32 procent lager uitkomen dan het voorgaande jaar. Ook de leegstand zal afnemen, verwacht de bank. Wel ziet ABN Amro nog uitdagingen voor retailers, zoals de investeringen in omnichannel en de forse concurrentie.

De economische ontwikkelingen zijn op dit moment gunstig. Na het sterke tweede kwartaal verhoogde het Economisch Bureau van ABN Amro dan ook de verwachtingen voor het Nederlandse bruto binnenlands product, naar 3,1 procent in 2017 en 2,5 procent in 2018. Ook verlaagde de bank de verwachtingen voor de werkloosheid. Die zal in 2017 sneller dalen dan voorzien. In 2018 zal de werkloosheid 4,3 procent bedragen, het laagste niveau sinds juni 2009.

De afgelopen jaren was de ontwikkeling van de consumentenuitgaven niet gunstig voor de detailhandel. Sinds 2010 stegen uitgaven aan diensten met 6 procent, terwijl de uitgaven aan producten in dezelfde tijdsspanne met 4 procent daalden. Nu ziet ABN Amro een kentering. In de eerste helft van 2017 is te zien dat de uitgaven aan diensten verder toenemen (1,8 procent jaar-op-jaar). Maar de uitgaven aan producten namen nog sterker toe (2,3 procent) dankzij de bestedingen aan kleding en woninginrichting. Dat de uitgaven aan producten zich positiever ontwikkelen dan de uitgaven aan diensten, was in de afgelopen zes jaar alleen in 2015 te zien.

Positief signaal is voor ABN Amro ook dat de leegstand in de
detailhandel verder daalde. Begin 2016 stond 7,4 procent van de verkooppunten leeg, begin 2017 was dit
7,25 procent en per augustus 2017 was dit 7 procent
volgens Locatus. In de centra van onder meer Groningen, Breda en Rotterdam nam de leegstand af. De laatste jaren is de opgaande lijn van het percentage leegstaande vestigingen gekeerd.

Reageer op dit artikel