nieuws

Verkoop vakantiewoningen verdrievoudigd sinds crisis

Beleggingen

In 2016 zijn in 2016 3.750 vakantiehuizen verkocht. Dat is 20 procent meer dan de 3.130 transacties in 2015 en drie keer zoveel als op het dieptepunt van ongeveer 1.250 in 2012. De transactieprijzen stijgen dit jaar waarschijnlijk met 10 procent.

Verkoop vakantiewoningen verdrievoudigd sinds crisis
vakantiewoning

Dat blijkt uit onderzoek dat Bureau Stedelijke Planning voor NVM heeft uitgevoerd. Ook werd met de nieuwbouw van 1.200 recreatiewoningen een nieuw record in deze eeuw gebroken. NVM spreekt van een ongekende groei op de markt voor recreatiewoningen in Nederland. In 2015 verdubbelde de verkopen al bijna na jarenlange prijsdalingen. De lage rentestand blijft volgens de makelaarsvereniging een belangrijke aanjager van de toegenomen vraag naar recreatiewoningen.

De huidige spaarrente van 0 tot 0,3 procent en een hypotheekrente tussen 1,5 en 2,5 procent maakt het (gedeeltelijk) financieren van de recreatiewoning relatief goedkoop en aanzienlijk lucratiever dan een spaarrekening. ‘Het einde van deze lage rentestanden is nog niet direct in zicht en blijft voorlopig een belangrijke factor voor de recreatiewoningmarkt’, zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman.

In het kustgebied van Noord-Holland werden met ruim 350 in 2016 de meeste nieuwe recreatiewoningen opgeleverd. Andere populaire kustregio’s, zoals het kustgebied van Zuid-Holland en de Waddeneilanden, kenden afgelopen jaar geen sterke stijging van het aantal transacties. ‘Dit komt doordat het aanbod aan het opdrogen is in deze gebieden, net zoals je op de ‘reguliere’ koopwoningmarkt van Amsterdam ziet’, aldus Kimman.

In 2016 lag de gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning ruim boven de 140.000 euro, 4 procent meer dan in 2015. In het topjaar 2008 was dit nog 170.000 euro, bijna 17 procent hoger dan in 2016. Mits de economische groei aanhoudt en de rente laag blijft, gaan de prijzen verder omhoog. NVM houdt dit jaar rekening met een gemiddelde prijsstijging van 10 procent. Restrictief beleid zoals het Kustpact en het transformeren van verouderde vakantieparken zet extra druk op de prijzen.

In 2016 was de gemiddelde transactieprijs per m2 in Nederland 2.400 euro voor een nieuwe recreatiewoning tegen gemiddeld 1.900 euro per m2 voor bestaande bouw. Dat is een verschil van 25 procent. Een normale koopwoning kost gemiddeld 2.100 euro per m2. Nederland heeft ruim 1.500 recreatieparken. Daarmee heeft Nederland één van de hoogste recreatieparkdichtheden ter wereld. Bijna alle recreatiewoningen (95 procent) staan op een recreatiepark. In totaal zijn er ruim 65.000 woningen op 270 recreatieparken.

Reageer op dit artikel