nieuws

Savills IM wil nog 600 miljoen in Nederland besteden

Beleggingen

Savills IM wil nog 600 miljoen in Nederland besteden
Distributiecentrum-Rotterdam

Na de aankoop van twee logistieke centra is Savills Investment Management nog niet verzadigd met Nederlands vastgoed.

Tot eind 2018 wil de vermogensbeheerder hier nog 600 miljoen euro beleggen. Dat zeggen Edgar Hertog en Marcel Fleminks, directors investment in Nederland, tegen Vastgoedmarkt. Het geld komt van institutionele beleggers uit Duitsland, Scandinavië en Azië. De middelen kunnen via eigen fondsen en verschillende mandaten worden besteed aan winkels, logistiek en kantoren.

Medio augustus maakte Savills IM de aankoop bekend van twee XXL-distributiecentra op de Maasvlakte en in Moerdijk voor een kleine 100 miljoen euro. De waarde van de beleggingen van Savills IM in Nederland kwam daarmee op 420 miljoen euro. Onder de eerdere aankopen van Savills zijn winkelcomplex de AaBee-fabriek in Tilburg (45 miljoen euro), een distributiecentrum aan de Orionweg in Moerdijk (18 miljoen euro) en twee distributiecentra op bedrijventerrein Hazeldonk in Breda (60 miljoen euro).

Namens Aziatische beleggers speurt Fleminks naar onder meer core-logistiek in plaatsen als Venlo, Roosendaal, Schiphol, Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Venray, Venlo en Hazeldonk. ‘Aziatische beleggers hebben een enorme honger naar West-Europa. De zoektocht naar kwaliteit en zekerheid is wat ze drijft. Nederland scoort vrij hoog op de criteria politiek, economie, omgeving en regering’, zegt Fleminks. Kantoren in Nederlandse grote steden staan ook op het verlanglijstje van Savills IM.

Voor het retailfonds ERF II kijkt Hertog naar factory outlets, winkelcentra en losse winkelpanden. Die hoeven niet zo nodig in een topstad te staan, maar de stad moet wel de potentie hebben er één te worden. Hertog: ‘Niet iedereen begreep ons, toen we in 2015 voor 16 miljoen euro een nieuwbouwcomplex kochten aan het Van Heekplein in Enschede. Achteraf bekeken was het een erg goede prijs, erkennen vakgenoten. Want Enschede heeft zich dankzij het Duitse achterland ontwikkeld tot topwinkelstad. Naar zulke deals blijven we kijken.’

Gevraagd of ze genoeg beleggingsaanbod zien om het geld te besteden, zegt Fleminks: ‘De Zuidas is wel zo’n beetje uitverkocht. Maar in de sector logistiek zijn veel nieuwe ontwikkelingen. Er is een vervangingsvraag en er wordt op grote schaal op risico gebouwd.’ Hertog ziet iets meer uitdaging bij het vinden van beleggingsproduct in de retailmarkt. ‘Naar verhouding hebben we hier weinig overdekte winkelcentra. Meer kansen zien we met grote winkelunits in de middelgrote steden en met factory outlets.’

Reageer op dit artikel