nieuws

Omvang vastgoedbeleggingsmarkt 75 miljard

Beleggingen

Omvang vastgoedbeleggingsmarkt 75 miljard
Omvang Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt 75 miljard

De omvang van de Nederlandse professionele vastgoedbeleggingsmarkt bedraagt 75 miljard euro. Dat is de conclusie van een nieuwe research paper van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

Omvang, structuur en financiering van vastgoedbeleggingen in Nederland werden onderzocht door Ashley Klapwijk, Rob Nijskens (beiden de Nederlandsche Bank) en Edwin Buitelaar (ASRE, Planbureau voor de Leefomgeving). Binnenlandse pensioenfondsen, verzekeraars en vastgoedfondsen zijn goed voor ruim 47 miljard euro aan beleggingen in onroerend goed. Het gaat om 64 procent van het totaal: 32 procent voor pensioenfondsen, 15 procent voor verzekeraars en 17 procent voor vastgoedfondsen.

Ongeveer 22 miljard euro aan Nederlands vastgoed (29 procent) is direct in handen van buitenlandse partijen. Het gaat daarbij om entiteiten zonder Nederlands adres en zonder inschrijving in een Nederlandse Kamer van Koophandel. Vastgoed van Nederlandse dochters van buitenlandse bedrijven bleef dus buiten het totaal voor buitenlandse beleggers. Ook bezitten partijen van over de grens 3 miljard indirect vastgoed via Nederlandse vastgoedfondsen die beleggen in onroerend goed op eigen bodem. Buitenlandse beursgenoteerde bedrijven zijn in het onderzoek apart genomen. Zij bezitten voor nog eens 6 miljard euro aan Nederlands commercieel vastgoed.

De paper ‘De omvang van de vastgoedbeleggingsmarkt in Nederland’ kwam tot stand door een samenwerking tussen de ASRE, de Nederlandsche Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving. Een van de doelen was vergroting van de transparantie in de vastgoedsector. Ook moet het onderzoek vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit de monitoring vergemakkelijken van ontwikkelingen in de vastgoedsector.

Download hier de researchpaper De omvang van de vastgoedbeleggingsmarkt in Nederland.

Reageer op dit artikel