nieuws

Wolkenkrabber Londen voor 1,45 miljard euro naar Chinezen

Beleggingen

Beleggers uit Hongkong hebben in de Londense City voor 1,453 miljard euro de wolkenkrabber genaamd Walkie-Talkie gekocht. Het gaat om de grootste single-asset-deal uit de Britse geschiedenis.

Wolkenkrabber Londen voor 1,45 miljard euro naar Chinezen
Walkie-Talkie-gebouw Londen voor 1,3 miljard pond verkocht

Dat bericht de Britse zakenkrant Financial Times (FT). De wolkenkrabber aan 20 Fenchurch Street omvat ongeveer 65.000 m2 kantoorruimte verdeeld over 34 verdiepingen en is in 2014 opgeleverd. Het volledig verhuurde kantoor is gekocht door Lee Kum Kee Group uit Hongkong. De Britse REIT Landsec (voorheen Land Securities) heeft zijn 50-procentsbelang aan deze investeerder verkocht. Ook Canary Wharf Group zou zijn 50-procentsbelang aan de Chinezen hebben aangeboden.

Reden voor de verkoop is de hoogte van de biedprijs van 1,3 miljard pond (1,453 miljard euro), aldus Landsec tegen FT. In de eerste jaarhelft hebben Chinese investeerders al 2,35 miljard pond aan commercieel vastgoed in City of London verworven, 40 procent van het totale beleggingsvolume in dit centrumgebied. In mei kocht het Chinese CC Land wolkenkrabber de Cheesegrater (Leadenhall-gebouw) voor 1,15 miljard pond.

Cushman & Wakefield verwacht een aanhoudende vraag van Aziatische beleggers naar Londens commercieel vastgoed. Volgens de vastgoedadviseur willen de Aziaten hun beleggingsportefeuille diversifiëren met aankopen op de beste locaties in mondiale ‘gateway’ steden. De waardedaling van de Britse pond wakkert de vraag extra aan. JPMorgan-analisten zijn minder positief. ‘De private markt betaalt een premie van 13 procent op de boekwaarde, terwijl de aandelen van Landsec een discount inprijzen van 26 procent. Er is iets verkeerd hier, hoewel we niet weten welke kant gelijk heeft.’

Reageer op dit artikel