nieuws

Particuliere beleggers betreden woningmarkt

Beleggingen

In toenemende mate komen particuliere beleggers op de koopwoningmarkt, met als doel hun bezit te verhuren.

Particuliere beleggers betreden woningmarkt
de-sluiswachter-terneuzen

Dat meldt de NVM in haar jongste kwartaalbericht over de Nederlandse woningmarkt. Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat de groep beleggers – in dit geval natuurlijke personen met 3 tot 50 woningen in bezit – de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld is. In 2016 kochten deze particuliere beleggers bijna 6 procent van het totaal aantal verkochte woningen in Nederland.

NVM-voorzitter Ger Jaarsma: ‘Beleggers kunnen met het kopen en weer voor een hogere prijs verhuren van woningen een prima rendement maken. Door de lage rente hebben ze er niks aan om hun geld op een spaarrekening te zetten. Het goede hieraan is dat het aandeel vrije sectorhuurwoningen toeneemt. Er is echter ook een keerzijde, want koopstarters ervaren hierdoor meer concurrentie en vissen steeds vaker achter het net, omdat er meer partijen op de koopwoningmarkt actief zijn.’

De NVM-voorzitter verwacht dat beleggers ook zullen anticiperen op de Brexit. ‘Nederland is met zijn vestigingsklimaat een aantrekkelijk alternatief voor de financiële sector die nu voornamelijk in Londen geconcentreerd is. Die expats zullen straks allemaal woonruimte nodig hebben, wat extra druk op de markt zal geven.’

De vraagprijzen van te koop staande woningen stijgen inmiddels al twee  jaar op rij. Vergeleken met een jaar geleden is de vraagprijs van de gemiddeld te koop staande woning met 5,6 procent gestegen, en komt uit op 311.000 euro. Voor appartementen wordt een prijs van gemiddeld 186.000 gevraagd, 8,2 procent hoger dan vorig jaar, terwijl voor 2-1-onder-1-kapwoningen de vraagprijs op 287.000 euro ofwel 3,2 procent hoger ligt.

Alleen in de regio’s Lelystad en Noordoost-Groningen dalen de vraagprijzen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016, in alle andere regio’s stijgen de vraagprijzen. Dat gaat het snelst in Amsterdam, met een vraagprijsontwikkeling van liefst 31 procent. Maar ook in de regio’s direct grenzend aan Amsterdam stijgen de vraagprijzen zeer snel: Haarlem (+24,2 procent), Waterland (+13,8 procent), Zaanstreek (+13,5 procent) en Almere (+13,0 procent). Ook Leiden (+15,9 procent) en Groningen (+12,0 procent) zijn regio’s met een sterke toegenomen vraagprijs.

 

Reageer op dit artikel