nieuws

BNP Paribas RE: Stijging retailomzet in 2017

Beleggingen

Volgens de laatste prognose van BNP Paribas Real Estate blijven detailhandelverkopen sterk en wordt in de eurozone in 2017 een groei van 1,3 procent verwacht, na een stijging van 1,8 procent in 2016.

De drie grootste Europese markten (Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk) zullen naar verwachting bevredigende handelsactiviteiten rapporteren. Op jaarbasis hebben de meeste sectoren een stijging in de groei laten zien.

In de afgelopen 12 maanden bedroegen investeringen in de detailhandel in Europa, die meer dan 25 procent van de totale vastgoedinvesteringen voor hun rekening nemen, bijna 60 miljard euro. De drie grootste Europese markten nemen de helft van de Europese detailhandelinvesteringen voor hun rekening. Na het topjaar van 70 miljard euro in 2015 is de investering in detailhandelvastgoed enigszins teruggelopen en kwam in de eerste negen maanden van 2016 uit op 39 euro miljard. Dit is 23 procent lager dan de cijfers van het voorgaande jaar, maar een bedrag dat overeenkomt met de trend van de afgelopen vijf jaar.

Dankzij een aantal bijzonder grote transacties echter zagen we een verdrievoudiging van investeringen in de detailhandelsector in Ierland (Blanchardstown Shopping Center) en een verdubbeling in Polen (Echo Portfolio).

Het lage rendement binnen de belangrijkste marktgebieden van Europa blijft een stimulans voor beleggers om elders betere inkomsten te zoeken. Het prime-rendement in de detailhandel binnen de kernmarkten van Europa blijft onder druk. In het VK is het rendement sinds 2014 gekrompen tot minder dan 2,0 procent, en is op een laag niveau gebleven. Na diverse jaren op een hoog niveau is sinds 2014 een scherpe daling in de Spaanse rendementen te zien. 

Twee steden zijn uitschieters als het om huurtarieven gaat. Dankzij hun aanbod van luxe vastgoed, worden voor Bond Street in Londen en de Avenue des Champs Elysées in Parijs de hoogste huren genoteerd. Andere belangrijke steden zoals Zürich en Berlijn bieden de detailhandel goedkopere alternatieven. In de afgelopen tien jaar zijn de huren voor het prime-segment in Londen verviervoudigd en in Parijs verdubbeld. 

Reageer op dit artikel