nieuws

Beleggingen woningen naar nieuw record

Beleggingen

De Nederlandse woningmarkt zit nog steeds flink in de lift. Beleggers hebben tot en met het derde kwartaal van 2016 een historisch hoog bedrag van 2 miljard euro geïnvesteerd in bestaande en nieuwe woningen. Dat concludeert CBRE in een Marketview.

De prijs van bestaande koopwoningen is daarnaast met 5,9 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit weerhield kopers er echter niet van om 20 procent meer woningen te kopen dan het jaar ervoor. Ook concludeert CBRE over de Nederlandse woningmarkt dat het nieuwbouwvolume blijft groeien.

In het derde kwartaal van 2016 is voor een totaal bedrag van 701 miljoen euro geïnvesteerd in de woningmarkt, een stijging van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Mede door een sterk eerste kwartaal komt het beleggingsvolume tot en met het derde kwartaal van 2016 uit op een historisch hoog niveau van 2 miljard euro. De vastgoedadviseur verwacht dat het volume dit jaar hoger uitkomt dan het recordbedrag van 2,9 miljard euro dat in 2014 in woningen werd belegd.

Het hoge beleggingsvolume kan grotendeels verklaard worden door twee ontwikkelingen. Enerzijds kijken beleggers door een tekort aan aanbod in Amsterdam in toenemende mate naar andere steden met gunstige demografische en economische vooruitzichten, zoals Rotterdam en Utrecht. Anderzijds kochten beleggers tot nu toe met name relatief nieuwe woningen; het percentage van het totaal belegde volume nadert de 50 procent. Het huidige prijsniveau biedt echter voor diverse beleggers gunstige omstandigheden om met name hun oudere bezit te verkopen. Ook door de druk op de beleggingsmarkt en het aanhouden van de lage rentestand neemt de interesse naar dergelijk vastgoed toe. 

Reageer op dit artikel