nieuws

Bouwinvest koopt Hourglass-project Zuidas

Beleggingen

Bouwinvest heeft de kantoor- en hotelontwikkeling Hourglass gekocht van Maarsen Groep en Beheer Brouwershoff. Het kantoor omvat 22.000 m2, het hotel krijgt 115 extended stay-kamers. Vastgoedmarkt schat de totale koopsom inclusief afgekochte erfpachtcanon op een kleine 200 miljoen euro.

Partijen noemen zelf geen bedragen. Hourglass is een nieuwbouwontwikkeling aan de Parnassusweg op de Amsterdamse Zuidas. Het zandlopervormige gebouw is ontworpen door architectenbureau Dam & Partner en wordt eind 2019 opgeleverd. Dick van Hal, directievoorzitter Bouwinvest, zegt in een reactie: ‘Wij zijn trots dat met de aankoop van dit mooie gebouw met een mix van functies weer een Nederlandse partij vertegenwoordigd is op de Zuidas.’

Het kantoorgedeelte van het gebouw omvat 22.064 m2 kantoorruimte, 514 m2 horecaruimte en 145 parkeerplaatsen. Dit gedeelte is gekocht door het Bouwinvest Office Fund. Met de aankoop van de kantoorruimte verstevigt Bouwinvest Office Fund de basis van haar portefeuille, waarvan Loyens & Loeff met 15.500 m2 het grootste gedeelte zal betrekken. Daarnaast wordt in Hourglass een appartementenhotel met een publiek toegankelijk restaurant gerealiseerd.

Het hotel, dat 115 kamers voor extended stay zal aanbieden, heeft een oppervlakte van 9.296 m2. Het is verhuurd aan internationale operator Prem Group. Koper is het Bouwinvest Hotel Fund. Hourglass is ontwikkeld door Sax Vastgoed, een initiatief van Maarsen Groep en Beheer Brouwershoff. Bas Jochims, hoofd Asset Management kantoren/hotels, stelt dat Hourglass een logische toevoeging binnen de Zuidas is.

‘Het multifunctionele karakter van het gebouw vult de bestaande en geplande functies goed aan en de locatie vormt straks een natuurlijke verbinding tussen de bestaande Zuidas en het Kenniskwartier van de VU en het VUmc. De realisatie van het hotel met extended stay, dat nog niet op de Zuidas aanwezig is, maakt het totaalaanbod binnen Zuidas compleet. De investering past hiermee bij onze core fondsen.’

Voor de onverhuurde kantoorruimte zal het contracteren van huurders tijdens de ontwikkeling plaatsvinden, waarmee een multi-tenant kantoor ontstaat. Het gebouw biedt goede mogelijkheden voor een flexibele indeelbaarheid. Bouwinvest zal de invulling in samenwerking met toekomstige huurders verder gestalte geven.

Hourglass zal bij oplevering een Breeam Excellent-certificaat krijgen. De geplande oplevering van het kantoorgedeelte is eind 2019 en van het hotel het eerste kwartaal van 2020. CBRE en Houthoff Buruma traden tijdens deze transactie op als adviseurs van de verkoper. Boekel trad op als juridisch adviseur van Bouwinvest. (MvL)

Reageer op dit artikel