nieuws

Anbang koopt Blackstone-portfolio voor 500 miljoen

Beleggingen

Anbang Insurance Group heeft voor ongeveer 500 miljoen euro een prime kantorenportefeuille van Blackstone Group gekocht tegen een nettoaanvangsrendement van ongeveer 5,5 procent. Het betreft een portfolio van zes kantoren met een totale oppervlakte van 123.500 m2.

Anbang koopt Blackstone-portfolio voor 500 miljoen

Dat concludeert Vastgoedmarkt op basis van bronnen en eigen onderzoek. Financieel persbureau Bloomberg meldde de aankoop door Anbang gisteravond. De Chinese verzekeraar zou de kantoren via dochterbedrijf Vivat – het voormalige SNS Reaal – hebben overgenomen. Geen van de betrokken partijen wil commentaar geven op het bericht. Ook de betrokken vastgoedadviseurs houden de kaken stijf op elkaar. Op basis van goed ingevoerde bronnen begrijpt Vastgoedmarkt echter dat de portfolio zes topkantoren met tophuurders omvat.

Het gaat om kantoren die Blackstone tussen 2013 en 2015 heeft gekocht van CBRE Global Investors (twee), Syntrus Achmea Real Estate & Finance, ingenieursbureau Royal Haskoning, de Zwitserse bank UBS en AM Real Estate Development. Twee gekochte kantoren komen uit het CBRE Dutch Office Fund. Eind 2013 kocht Blackstone zes kantoorgebouwen uit dit fonds van CBRE Global Investors voor naar verluidt 165 miljoen euro. Twee daarvan – Cross Towers in Amsterdam en Weenatoren in Rotterdam – heeft Anbang nu verworven van Blackstone.

Weenatoren van bijna 11.000 vvo aan Weena 355 heeft Houthoff Buruma als hoofdhuurder. Cross Towers aan Vivaldistraat 150 op de Zuidas heeft een oppervlakte van ruim 39.000 bvo is verhuurd aan Ernst & Young en PwC. De door Anbang gekochte portefeuille omvat ook het door AM RED ontwikkelde Capgemini-kantoorgebouw van 21.000 m2 in Leidsche Rijn Centrum in Utrecht. Blackstone kocht dit kantoor voor 61 miljoen euro in 2014 van AM RED.

Eveneens in de portfolio zit kantoorgebouw De Brug aan Nassaukade 3 in Rotterdam. Dit kantoor van 20.000 m2 met Unilever Nederland als huurder kocht Blackstone in 2014 van UBS voor 51,57 miljoen euro. Anbang heeft van Blackstone ook het PwC-hoofdkantoor aan Thomas Malthusstraat 5-57 in de Amsterdamse Riekerpolder bemachtigd. Medio 2014 kocht Blackstone dit zogeheten Westgate-complex voor 73 miljoen euro van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Westgate bestaat uit drie geschakelde kantoren met een totale oppervlakte van 26.500 m2.

Ook het hoofdkantoor van Royal Haskoning aan Laan 1914-35 in Amersfoort zit in de verkochte portefeuille. In november 2015 verkocht het ingenieursbureau het 26.000 m2 grote kantorencomplex (vier gebouwen) aan een Blackstone-fonds. Daarmee komt de totale oppervlakte van de zes kantoren uit op ongeveer 123.500 m2. Ook al is de exacte aanschafprijs (nog) niet bekend, duidelijk is dat Blackstone een forse verkoopwinst heeft geboekt. Vastgoedmarkt schat dat Anbang de kantorendeal tegen een nettoaanvangsrendement van zo’n 5,5 procent heeft verricht.

Het gaat om de grootste kantorenportefeuilledeal sinds 2014, toen Lone Star Funds 32 kantoren van CBRE GI kocht voor 385 miljoen euro. Lone Star zou op het punt staan zijn directe Nederlandse kantorenportefeuille te verkopen aan Aroundtown Property Holdings en LRC. De waarde van de portefeuille ligt tussen de 600 en 700 miljoen euro. Cushman & Wakefield begeleidde de transactie namens koper Anbang, CBRE adviseerde verkoper Blackstone. (MvL)

Reageer op dit artikel