nieuws

Deka koopt The Bank Amsterdam voor 275 miljoen

Beleggingen

Kroonenberg Groep heeft overeenstemming bereikt met Deka Immobilien over de verkoop van The Bank Amsterdam. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van ruim 275 miljoen euro tegen een BAR van zo’n 4,25 procent.

Deka koopt The Bank Amsterdam voor 275 miljoen

De verkoop is daarmee vooralsnog de grootste single-asset-transactie van dit jaar en de op twee na grootste deal van het jaar. Het volledig verhuurde gebouw is naar schatting tegen een ongekend laag brutoaanvangsrendement van rond de 4,25 procent verkocht. Gijs Bessem, senior partner bij KroesePaternotte, noemt dat percentage ‘redelijk accuraat’. Bessem sloot de deal namens Kroonenberg Groep.  

Kroonenberg Groep had geen intentie om The Bank te verkopen, vertelt Bessem. ‘Dit was een off-market-deal. Lesley Bamberger was helemaal niet van plan te verkopen. Hij heeft zijn huid duur verkocht, maar dat kon hij ook doen. Dergelijk aanbod is in hartje Amsterdam simpelweg niet beschikbaar, terwijl de vraag groot is. Steeds meer bedrijven vestigen zich namelijk in het centrum om de strijd om jong talent niet te verliezen. Voor koper Deka is dit dus ook een goede deal.’

De levering van het pand aan het Rembrandtplein zal hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar plaatsvinden. Kroonenberg Groep werd in 2006 volledig eigenaar van The Bank en heeft het voormalige ABN Amro-hoofdkantoor daarna ingrijpend herontwikkeld. De grootschalige herontwikkeling werd onder meer bekroond met de FGH Vastgoedprijs 2012.

The Bank is geheel en langjarig verhuurd. Booking.com, Guerrilla Games en BNP Paribas huren gezamenlijk de 25.000 m2 kantoorruimte, waarbij Booking.com 18.800 m2 voor zijn rekening neemt. In de plint, die 7.000 m2 multifunctionele ruimte beslaat, zijn Marqt, Starbucks, Wagamama, Vapiano, Shabu Shabu, Hummbar en ABN Amro gevestigd. Ook heeft The Bank een eigen, openbare parkeergarage geëxploiteerd door Parkking.

Kroonenberg-directeur Lesley Bamberger spreekt van een gebouw met internationale allure dat niet alleen voorziet in de behoeften van zijn gebruikers, maar ook het centrumgebied van Amsterdam een krachtige kwaliteitsimpuls heeft gegeven. ‘We hebben met The Bank een mooi stukje Amsterdam gecreëerd. We gaan dit continueren met onze andere projecten in de stad zoals Gelderlandplein en de Kalvertoren. Daarmee ligt onze focus meer op prime retail.’

KroesePaternotte en Houthoff Buruma adviseerden Kroonenberg Groep bij de verkoop. BakerMcKenzie adviseerde Deka Immobilien.

Reageer op dit artikel