nieuws

Savills: Beleggingsvolume boven drie miljard

Beleggingen

In de loop van 2013 is het aantal beleggingstransacties fors toegenomen en vervolgens ook het totale volume. Elk kwartaal leverde een hoger volume op dan het voorgaande en aan het einde van 2013 zal het totale volume van beleggingen in kantoren, bedrijfsruimte en winkels boven de 3 miljard uitkomen, beduidend meer dan de 2,6 miljard euro van 2012.

Savills: Beleggingsvolume boven drie miljard

Dat blijkt uit de laatste Savills Market in Minutes van 2013. De stijging laat volgens Savills een aantal dingen zien. Ten eerste dat er een blijvende vraag is naar A-kwaliteit vastgoed, vooral in Amsterdam en met name door de Duitse fondsen. De zeer recente aankopen van Symphony door Deka Immobilien en 400 Beethovenstraat (NautaDutilh) door HIH laten dit zien. Ook hier geldt dat de vraag in de loop van het jaar is toegenomen: waar een jaar geleden ook bij toplocaties er slechts twee of drie mogelijke kopers waren, zijn dat er nu tien, met navenante effecten op de prijs en het aanvangsrendement.

Voorts is er een forse stijging te zien van value-add en opportunistische aankopen. Dit varieert van portefeuilles met een waarde tot enkele honderden euro’s per vierkante meter, tot de aankoop eerder dit jaar van het Atrium-gebouw door Victory Advisors. De prijzen in deze segmenten zijn nu dusdanig dat ze voldoende potentie bieden voor de aankopende partijen.

Bovendien nemen de aanbiedende partijen nu overduidelijk afscheid van hun (non-core) vastgoed en zijn bereid flink af te boeken om hun portefeuille op te schonen. Daarmee hebben zij een belangrijke impuls gegeven aan het totale transactievolume.

Aan de gebruikerskant compenseren de hogere opnamecijfers in de bedrijfsruimte- en winkelmarkt de afgenomen opname in kantoorcijfers en laten uiteindelijk een hogere vraag zien dan vorig jaar. Dit is echter nog zeker geen teken van herstel. De activiteit concentreerde zich meer en meer in de hoogstedelijke regio’s binnen Nederland en dan vooral in Amsterdam, zoals de kantooropname laat zien: 23,5 procent van de totale opname in 2013 vond in de hoofdstad plaats, tegen 13,2 procent in 2009.

Al met al verwacht Savills in 2014 een gebruikersmarkt die ongeveer hetzelfde beeld zal laten zien als dit jaar. Aan de beleggingskant zal de groei naar verwachting verder doorzetten, mede omdat er momenteel over een aanzienlijke hoeveelheid transacties wordt onderhandeld.

Reageer op dit artikel