blog

De brief van Roger Lips

Beleggingen

Opnieuw heeft Roger Lips ‘onze vastgoedman in Dubai’ – de media gehaald. In een brief aan het OM eist hij dat eindelijk een begin wordt gemaakt met een strafzaak tegen hem.

De brief van Roger Lips
Ruud de Wit

Lips denkt blijkbaar dat hij zal worden vrijgesproken en er aldus een streep wordt gezet door serieuze verdenkingen aan zijn adres. Het gaat daarbij vooral om de beschuldiging van paulianeus handelen met constructies die hij heeft opgezet via zijn vrouw en zijn kinderen om geld weg te sluizen naar rekeningen in onder meer belastingparadijzen.

Al in 2013 werd Lips mede door ABN Amro persoonlijk failliet verklaard, wat gevolgd werd door beschuldigingen over faillissementsfraude bij talrijke vastgoedconstructies. De curatoren probeerden hem vervolgens te gijzelen om zijn medewerking af te dwingen. Om een tweede gijzelingsbevel voor te zijn, vluchtte hij in 2014 met vrouw en kinderen naar Dubai, waar hij nog steeds woont. De brief aan het OM is opnieuw een merkwaardige stap van Lips in een vastgoeddrama van ongekende omvang en duur. In de brief staan teksten als ‘Ik eis berechting. Ik wil een oordeel. Geef mij een berechting, alstublieft’. Het enige wat het OM hierover kwijt wil, is dat ‘internationale onderzoeken naar fraude nu eenmaal veel tijd kosten, maar dat een deel van het onderzoek zich wel in de laatste fase bevindt’. De advocaat van Lips, Willem Koops spreekt in de Volkskrant van een wanhoopskreet. ‘Mijn cliënt moet de kans krijgen zich publiekelijk te verdedigen.’ Koops gaat eraan voorbij dat Lips zichzelf vanuit Dubai de afgelopen jaren al flink heeft verdedigd en dat er vooralsnog geen reden is om aan te nemen dat het zo slecht met hem gaat. Keer op keer slaagt hij erin de publiciteit op zich te vestigen. Ik ken inmiddels nauwelijks meer mensen die Lips nog serieus nemen. Vooral omdat hij altijd de vermoorde onschuld speelt en nooit toegeeft dat hij ook wel eens iets fout zal hebben gedaan.

In 2015 adviseerde een groepje MRE-vrienden van Lips – dus vastgoedmensen met wie Lips de Master of Real Estate-opleiding in Amsterdam volgde – hem ‘een gang naar Canossa’ te maken en terug te keren naar Nederland om mee te werken aan het justitioneel onderzoek tegen hem. Dat advies heeft hij naast zich neergelegd, waarschijnlijk omdat hij wist dat hij bij terugkeer onmiddellijk zou worden aangehouden en enige tijd zou worden vastgezet voor nader verhoor. Als ik de afgelopen zes jaar wat betreft Lips de revue laat passeren, zie ik alleen maar beschuldigingen, onderzoeken, dreiging van zowel strafrechtelijke als civiele zaken, boze curatoren en banken, gedoe om paspoorten, met daartussen door allerlei journalisten die zich in Dubai bij hem hebben gemeld ‘om het ware verhaal’ te horen. Zelfs interviewde ik hem in 2015 voor Vastgoedmarkt via de telefoon, een interview dat als kop kreeg: ‘Ik wil geen Don Quichotte’ zijn. Dat is hij trouwens wel geworden, een man die met waanmolens strijdt. Hij heeft van alles rond zichzelf geconstrueerd, waaruit maar moeilijk te destilleren valt wat er allemaal van klopt.

Als je hem moet geloven hebben de curatoren en banken ook een keiharde zaak waar het om fraude en paulianeus handelen gaat. Met zijn brief aan het OM van de afgelopen maand lijkt hij opnieuw aan te geven ervan overtuigd te zijn dat hij onschuldig is. Dan denk ik: kom inderdaad terug naar Nederland en laat het recht zijn loop gaan. Maar blijkbaar wil hij er eerst zeker van zijn dat hij bij aankomst niet wordt aangehouden. Ook vermoed ik dat hij een garantie wil om te allen tijden naar Dubai terug te keren. Roger Lips heeft sinds enige tijd een website vanuit Dubai, waarin hij zich profileert als ‘Real Estate investor with over thirty years of experience in the field’. Hij schijnt betrokken te zijn met verschillende vastgoedprojecten in de Golfregio, waarschijnlijk met een nieuw, gekocht Cambodjaans paspoort. Dat betekent ook dat hij erin geslaagd is in de jaren dat het in Nederland nog goed ging met zijn vastgoedactiviteiten, aanzienlijk bedragen off shore te plaatsen. Geld dat dus buiten de faillissementen is gehouden.
Alles bij elkaar is het maar de vraag of Lips wel wil dat zijn proces snel start. In ieder geval wil hij niet naar Nederland terugkeren, maar vooral van zijn luxe leventje in de woestijn blijven genieten. Ik vermoed dat het OM de brief van Lips als een zoveelste aandacht trekkende oprisping beschouwt en verder de schouders ophaalt. Lips mag zichzelf dan geen Don Quichotte vinden, velen in het vastgoed en bij het OM doen dat inmiddels wel.

Over de auteur
Ruud de Wit is oud-hoofdredacteur bij Vastgoedmarkt  (2001 tot 2010)

Reageer op dit artikel