blog

Waarom het Midden-Oosten een Hollands graantje wil meepikken

Beleggingen

Beleggers uit het Midden-Oosten hebben sinds 2016 miljarden geïnvesteerd in Europees vastgoed: 1,6 miljard euro in 2016, 3,1 miljard euro in 2017 en 2,1 miljard euro in 2018.

Waarom het Midden-Oosten een Hollands graantje wil meepikken
Jan de Quay

De Europese vastgoedmarkt wordt gezien als veilige investering met stabiele rendementen. Hoewel de focus van deze beleggersgroep de afgelopen twee jaar met name op Duitsland lag, heeft de hevige concurrentie op de Duitse vastgoedmarkt ervoor gezorgd dat investeerders verder kijken. De focus verschuift naar Nederland, waar de belegger meer waar voor zijn geld kan krijgen wegens onze enigszins gunstigere rendementen.

Het resultaat? In 2018 werd er door beleggers ruim 630 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlands vastgoed, een recordvolume.

Investeringen uit het Midden-Oosten in Nederland (10 jaar)

Bron: Real Capital Analytics, analyse door Savills

Kantoren en hotels blijven populair. Zo kocht een family office uit het Midden-Oosten in de zomer van 2018 het kantoorgebouw MM25 in Rotterdam van OVG Real Estate. Eerder dit jaar kocht Rasmala Investment Bank nieuwbouwontwikkeling DuPont op het Leiden Bio Science Park van Dura Vermeer. Bij beide transacties waren wij betrokken als adviseur van de koper.

Wat maakt nu dat deze kopers zo geïnteresseerd zijn in onze markt? Ten eerste de robuuste economie, die de afgelopen zeventien kwartalen onafgebroken groeit en daarmee een trendbreuk laat zien van de standaard vastgoedcyclus van ongeveer zeven jaar. De ‘verlengde’ cyclus is een feit, en er zijn zelfs geluiden van een dubbele cyclus te horen in de markt.

Ten tweede zorgt een aanhoudende vraag ervoor dat de yields nog steeds dalen, alhoewel het laagste punt wel bijna bereikt lijkt. De verwachte huurgoei (wij verwachten verdere huurgroei van 3-5 procent per jaar en daarmee een stijging van de vastgoedwaarde), is voor beleggers uit het Midden-Oosten (en andere werelddelen) een belangrijk argument om te kopen tegen de huidige historisch hoge prijzen. Het feit dat het aantal nieuwe ontwikkelingen beperkt is, versterkt de positie van prime Nederlands vastgoed nog verder.

Vastgoed is traditioneel gezien een ideale beleggingscategorie om te dienen als ‘inflatiehedge’. Ingegeven door de inflatieverwachting blijft dit ook in de rest van 2019 het geval. Ik verwacht dan ook dat beleggers uit het Midden-Oosten zeker een graantje mee willen blijven pikken van Hollands welvaren, mits ze het juiste product op de juiste plaats tegen de juiste prijs kunnen verkrijgen.

Over de auteur:
Jan de Quay is sinds 2006 werkzaam als managing director bij Savills in Nederland en verantwoordelijk voor de afdeling Investments.

Reageer op dit artikel