blog

Niemand kan in 2018 meer om ESG heen

Beleggingen

Niemand kan in 2018 meer om ESG heen

Degenen die het eigenlijk alleen maar schijnheilige prietpraat vinden, moet ik teleurstellen: duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zullen in 2018 ongetwijfeld nog belangrijker worden voor vastgoedbeleggers. In managersjargon heb ik het uiteraard over Environmental, Social en Governance, oftewel kortweg ESG.

Vooral pensioenfondsen, maar ook andere institutionele en private beleggers, laten de prestaties van vastgoedondernemingen op het gebied van ESG de laatste jaren steeds zwaarder meewegen in hun investeringsbeslissingen. Je hoeft geen glazen bol te hebben om de voorspelling aan te durven dat die trend onder druk van steeds strengere wet-en regelgeving en de stijgende urgentie van het mondiale klimaatprobleem zich in het nieuwe jaar verder zal verdiepen. Terecht natuurlijk: de bebouwde omgeving draagt voor maar liefst 40 procent bij aan de mondiale CO2-uitstoot!
Zo heeft de Europese branche-organisatie voor beursgenoteerd vastgoed EPRA plannen voor een ESG-index voor vastgoedaandelen, kondigde de nieuwe ceo Dominique Moerenhout dit najaar aan in een interview met Vastgoedmarkt. ‘Vroeger hadden beleggers daar weinig oog voor, tegenwoordig staat het hoog op de agenda’, verklaarde Moerenhout. EPRA organiseerde dit najaar ook een goed bezochte bijeenkomst in Brussel over ESG.

Het is niet louter uit maatschappelijke betrokkenheid waarom beleggers vastgoedaandelen prefereren die ESG hoog in het vaandel dragen. Volgens het Londense onderzoeksbureau IPCM leveren investeringen in dergelijke vastgoedondernemingen gemiddeld honderd basispunten meer rendement op per jaar.

Internationaal vermogensbeheerder La Française en de Amsterdamse vastgoed-index specialist Global Property Research (GPR) lanceerden dit najaar al de eerste wereldwijde ESG-index specifiek voor beursgenoteerd vastgoed. Dergelijke ESG-indices zijn er al langere tijd voor algemene aandelen, bijvoorbeeld van indexprovider MSCI. ‘In het verleden hadden beleggers nauwelijks oog voor ESG, maar de laatste jaren krijgen wij steeds meer vragen van pensioenfondsen om het ESG-aspect mee te laten wegen in onze indexen’, licht Jeroen Vreeker, hoofd GPR Index Team, toe.

De nieuwe duurzame benchmark heet GPR IPCM LFFS Sustainable GRES Index. Volgens de initiatiefnemers is het de eerste ESG-index ter wereld specifiek gericht op beursgenoteerd vastgoed. De index vloeit voort uit de samenwerking tussen GPR en twee dochterondernemingen van  La Française – La Francaise Forum Securities (LLFS) en Inflection Point Capital Management (IPCM) in Londen – bij de creatie van het afgelopen zomer gelanceerde duurzame vastgoedfonds La Française Lux-Sustainable Listed Real Estate Securities.

GPR werd toen gevraagd door LLFS om een index te creëren op basis van het ESG-model dat IPCM hanteert voor het volgen van de 350 op dat vlak best scorende vastgoedaandelen ter wereld. Het IPCM-universum staat ongeveer gelijk naar marktwaarde gemeten aan 60 procent van de bestaande GPR General index, waarvan de verrichtingen ook maandelijks in Vastgoedmarkt worden gepubliceerd.

Het is overigens niet het enige beleggingsfonds ter wereld dat zich richt op duurzame vastgoedfondsen. De Amerikaanse vermogensbeheerder Northern Trust Asset Management lanceerde begin 2017 een vastgoedfonds dat gebruik maakt van de wereldwijde benchmark van GRESB. Tegelijkertijd zag toen ook een wereldwijde index van beide partners het levenslicht voor duurzaam vastgoed, dat exclusief beschikbaar is voor beleggers in de fondsen van Northern Trust.

Kortom, niemand kan meer om ESG heen in 2018!

Reageer op dit artikel