blog

‘Na logistiek, wordt nu ook het DC zelf sexy’

Beleggingen

‘Na logistiek, wordt nu ook het DC zelf sexy’
Sexy distributiecentrum

De markt voor logistiek vastgoed gaat door het dak. Eindgebruikers nemen alles af wat er wordt gebouwd, maar … willen het liefst een mooi gebouw, constateren Douglas van Oers en Niek Poppelaars.

Savills bracht onlangs het onderzoeksrapport ‘Spotlight: Logistics property market – the Netherlands’ uit. In dit rapport worden de laatste cijfers met betrekking tot de logistieke vastgoedmarkt toegelicht. Maar wat zien wij in de markt? Drie voorbeelden van visuele effecten van de trends die het Nederlandse logistieke landschap vormgeven.

Toenemende dominantie van Noord-Brabant en Limburg

De focus op de provincies Noord-Brabant en Limburg neemt toe. Bijna 60 procent van alle nieuwe logistieke ontwikkelingen vindt plaats in deze provincies. Door de toenemende online verkoop zijn grootschalige ontwikkelingsmogelijkheden nodig. Noord-Brabant en Limburg kunnen grote partijen voor relatief lage grondprijzen faciliteren. Savills verwacht dat Limburg en Brabant goed zullen blijven presteren. Niet alleen door de gunstige locatie en de lage grondprijzen, maar ook doordat deze provincies veel actiever zijn in hun internationale marketing. Hoewel andere provincies en landen deze trend van actieve marketing beginnen te volgen, blijven Noord-Brabant en Limburg de concurrentie tot noch toe een stap voor.

Van saaie hal naar sexy product

Savills verwacht een veranderende vorm van distributiecentra. In het Verenigd Koninkrijk hebben we de eerste voorbeelden van multilaagse- en ondergrondse centra gezien, zoals de onlangs aangekondigde ontwikkeling in de buurt van Heathrow. Het zal niet lang duren voordat deze trend Europa bereikt. Momenteel zien we de vormgeving van distributiecentra steeds aantrekkelijker worden. Dit komt door de vraag van beleggers, die liever een ‘sexy’ product aan hun portefeuille toevoegen dan een ‘saaie’ hal, maar vooral door de vraag van de gebruiker. E-commerce distributiecentra veranderen van voornamelijk opslag, naar meer mens-gedreven activiteiten (zoals order-picking, sorteren, ompakken). De veranderende activiteiten in de DC’s en de concurrentie op de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat het steeds belangrijker wordt om een aantrekkelijke werkomgeving te creëren.

Robotisering heeft nog beperkt effect op vorm DC’s

Als we het hebben over trends binnen de logistieke sector worden robotisering en automatisering vaak genoemd. Inderdaad zien we een toenemend niveau van automatisering binnen logistieke processen. De effecten op het logistieke vastgoed blijven echter beperkt. Het bouwen van distributiecentra voor volledig geautomatiseerde gebruikers is echter erg duur en maakt de centra minder courant. Aangezien beleggers de voorkeur geven aan courant product dat gemakkelijk verkocht en verhuurd kan worden aan een brede doelgroep, investeren de gebruikers zelf in robotisering fit-outs voor standaard distributiecentra.

Over de auteurs
Douglas van Oers en Niek Poppelaars zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het Logistics & Industrial team van Savills Nederland.

Reageer op dit artikel