blog

De hectiek van (alweer) een recordjaar?

Beleggingen

De hectiek van (alweer) een recordjaar?
Michiel Boonen

JLL maakte deze week bekend dat de Nederlandse vastgoedmarkt op weg is naar alweer een record beleggingsvolume.

De twintig miljard euro die haalbaar lijkt, was enkele jaren geleden – in 2012 werd er ‘slechts’ ruim vier miljard euro belegd – ondenkbaar.
De markt staat er vijf jaar later inderdaad anders voor. Was 2012 misschien wel het dieptepunt van een economische cyclus, dan zou 2017 wellicht het hoogtepunt kunnen zijn. Echter, ondanks het hoge beleggingsvolume en de historisch scherpe aanvangsrendementen zijn er weinig factoren die duiden op een aanstaande neerwaartse cyclus.

Bestaat de mogelijkheid dan dat in 2018 wederom met miljarden gesmeten gaat worden in de beleggingsmarkt? Zolang de huidige lage rentestanden niet te fors oplopen, geopolitieke spanningen blijven zorgen voor volatiliteit op aandelenbeurzen en de economie zorgt voor een positief gebruikersmarktsentiment, is dat zeker mogelijk. Daar komt bij dat consumenten naar een hoger rendement zoeken op hun vermogen en dit vaak in (direct- en indirect) vastgoed vinden.

Het aantal verzoeken dat er op een gemiddelde researchafdeling van een vastgoedadviseur binnenstroomt lijkt wekelijks toe te nemen. Je zou het de hectiek van een recordjaar kunnen noemen, gekte van de markt, of – en daar lijkt het steeds vaker op – business as usual.

De auteur is senior researcher bij vastgoedadviseur JLL

Reageer op dit artikel