blog

Het nieuws van Erik Verwey (VGM NL)

Beleggingen

Het nieuws van Erik Verwey (VGM NL)
Eric Verwey

Afgelopen week heb ik weer de stemming gepeild in München. Het zal niemand ontgaan zijn dat de immense en professionele vastgoedbeurs Expo Real daar zijn deuren had geopend.

Meer dan 2.000 bedrijven als standhouders en 41.500 bezoekers bevolkten de beursvloer. Er is erg veel geld in de markt en met de aanhoudend lage rente is vastgoed ook zeker in trek. Iedereen is met mooie projecten bezig en heeft er zin in. Kortom, een goede sfeer kun je daar op een efficiënte manier je relaties ontmoeten en afspraken maken. En dat alles dus omgeven in een heerlijk positief sentiment.

Als ik vervolgens zaterdag het FD lees over de beursrally, met indexen die all-time-high staan, dan is het op die markt ook al niet anders. Alleen als je wat dieper inzoomt, merk je wel dat de onrust groeit. Kan dit wel zo doorgaan? En een gezonde beurs daalt af en toe en deze niet! Wij zitten knarsetandend naar de beurzen te kijken, citeer ik uit de mond van een paar beleggingsstrategen. Langzamerhand groeit de onrust meer op de aandelenmarkten, en wordt de sfeer niet alleen bepaald door een positief sentiment. De koersen stijgen, maar het vertrouwen daalt wel. Dat is op zijn minst bijzonder.

Ik wil niemands goede gevoel wegnemen, maar de mensen die ik op de vastgoedbeurs sprak zijn niet alleen optimistisch, maar veelal ook reëel. Geopolitieke spanningen kan niemand afdoende in de scenarioplanning meenemen. ‘Maar wij moeten nu wel de deals doen’, zegt men in koor. Deals omdat er gebouwd moet en kan worden, mensen ergens moeten wonen en werken en – niet onbelangrijk- het geld nu voorhanden is. De vraag naar woningen in Nederland is enorm en de ontwikkelaars, bouwers, beleggers, notarissen, adviseurs en vastgoedmanagers hebben daar hun handen aan vol. Dat is zeker voor toekomstige bewoners mooi, maar de vurige wens voor stabiliteit op langere termijn blijft ook bestaan. Niet alleen voor beleggers, maar ook voor die toekomstige bewoners, eigenaren en eigenlijk iedereen in de wereld.

Ik vertrouw er op dat wij uit het verleden wat hebben geleerd, want in 2000 konden mensen echt beweren dat de bomen tot aan de hemel konden groeien, maar die bewering hoor je nu niemand meer uitspreken.

Eric Verwey, voorzitter VGM NL

Reageer op dit artikel