blog

De meerwaarde van een flexibel kantoor

Beleggingen

De meerwaarde van een flexibel kantoor
Wiebe de Ridder

De hedendaagse kantoorwerker werkt niet alleen op kantoor, maar overal. Hij kiest zelf zijn plek, afhankelijk van de taken van het moment.

Ik woon met veel plezier in het centrum van Rotterdam. Het is niet alleen een fijne plek om te wonen, maar ook een fijne plek om mijn werkdag vandaan te beginnen. De meeste tijd werk ik vanuit mijn kantoor op het Brainpark aan de A16. Maar ik ben blij met alle andere opties die ik hier om de hoek heb zitten.

Voor inspiratie en innovaties ga ik graag naar het Groothandelsgebouw. Ik ben er van overtuigd dat innovatie en ondernemerschap een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de wereld. Het Cambridge Innovation Center Rotterdam gevestigd in het Groothandelsgebouw naast het Centraal Station vind ik hier een mooi voorbeeld van. Zij bieden een nieuw kantoorconcept waarbij het bieden van kantoorruimte slechts een klein onderdeel is van het totale concept. Zij richten zich op het bieden van een sociale infrastructuur voor innovatie en investeren hier dan ook veel in. Hiermee zijn zij meer van toegevoegde waarde voor de stad Rotterdam en haar huurders. Als ik de wekelijkse bijeenkomsten van het Venture Café op donderdagnamiddag (vencaf.nl) bezoek, ga ik er altijd met veel inspiratie en kaartjes vandaan. Het is een flexibele werkplek, ook als je er niet werkt.

Ook andere vormen van flexibele kantoren worden steeds populairder. Zo zijn er steeds meer co-working spaces zonder veel extra benefits zoals Het Nieuwe Kantoor en Spaces, gratis werkplekken met betaalde vergaderruimtes zoals Seats2Meet beschikbaar voor flexibel gebruik. Ook zijn er locaties zoals De Bouwcampus waarbij werkplekken beschikbaar zijn voor mensen die op bezoek zijn bij dit kennisplatform of één van de andere kennisinstellingen op het Science Park TU Delft.

In de avonduren en heel af en toe in het weekend zit ik samen met mijn vrouw aan de keukentafel te werken aan een blog of een offerte. Ik kan ook altijd aanschuiven bij een lege werkplek bij één van de zzp’ers in mijn vriendenkring. En als het thuis te druk is, kan ik ook altijd geconcentreerd werken in het café om de hoek. Dit kenmerkt wel de huidige tijd. Je kan als kenniswerker je werk op heel veel verschillende plekken doen. Dit verandert de manier waarop het businessmodel van kantoren werkt.

Mijn werkgever doet onder andere onderzoek naar hoe sociale en particuliere huurders en eigenaren van een woning naar deze ontwikkeling aankijken. Maken zij net als ik gebruik van verschillende vormen van flexibel kantoor houden en hebben ze behoefte aan voorzieningen in hun eigen omgeving? Tijdens de Provada zijn de resultaten van dit onderzoek beschikbaar.

Ik ga graag op de Provada met u in gesprek over het onderzoeken van hoe de Nederlandse woningbouw en vastgoedsector verandert door de flexibilisering van kantoorgebruik en hoe we hier met data-driven en fact-based adviezen bij kunnen helpen. Ik wil zo helpen om een nog mooier Nederland te realiseren.

Over de auteur

Wiebe de Ridder woont in Rotterdam en werkt bij USP Marketing Consultancy.

Dit artikel is verschenen in de Vastgoedmarkt Provada Special van juni 2017.

Reageer op dit artikel