Claudia van Meurs-Janssens
Advocaat
Advocaat
Het komende jaar zal in het teken staan van de behandeling van de regulering van de middenhuur door de Staten-Generaal en nemen we afscheid van tijdelijke huurcontracten, blogt Claudia van Meurs.
Bepalingen in huurovereenkomsten, veelal over huurverhogingen voldoen volgens de rechtbank van Amsterdam niet aan de Europese Richtlijn voor oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten. De uitspraak zet de rechtelijke balans tussen huurder en verhuurder verder onder druk. Claudia van Meurs-Janssens en Roos de Grave bloggen over de gevolgen.
Op grond van de WHOA (Wet homologatie onderhands akkoord) kan een verhuurder worden geconfronteerd met een dwangakkoord om een faillissement van de huurder te voorkomen. Gezien de recente ontwikkelingen zullen verhuurders hiermee steeds meer mee te maken krijgen, bloggen Claudia van Meurs en Frédérique Vos.
Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten kwam de Boeren Burger Beweging (BBB) als grote winnaar uit de bus. Wat betekent de winst van de BBB voor de Wet betaalbare huur en meer in het algemeen voor de woningmarkt?, blogt advocaat Claudia van Meurs-Janssens.
De middenhuurregels zouden gelden tot een huur van circa 1.000 euro en lopende huurcontracten zouden worden gerespecteerd. Tot grote verbazing maakte het kabinet in februari toch een uitzondering bekend op het respecteren van lopende huurcontracten, blogt Claudia van Meurs.
Om extreme huurprijsstijgingen voor woningen in de vrije sector tegen te gaan, paste het kabinet de wet aan. Voor de huurders van bedrijfsruimte geldt geen maximale huurprijsverhoging. Het is denkbaar dat huurders een beroep gaan doen op onvoorziene omstandigheden, blogt advocaat Claudia van Meurs-Janssens.
Het einde van de stroom maatregelen voor huurwoningen is nog niet in zicht. Zo komt minister Hugo de Jonge in november met plannen om de middenhuur te reguleren. Echter zal dit niet het gewenste effect hebben, blogt advocaat Claudia van Meurs-Janssens.
De uitspraak van de Hoge Raad over de WOZ-waarde is heel goed nieuws voor verhuurders van nieuwbouwwoningen en projectontwikkelaars, blogt Claudia van Meurs-Janssens, advocaat huurrecht bij Köster Advocaten.
Door het aantal toenemende regels voor beleggen in woningen gaan beleggers op zoek naar alternatieven. Eén van die alternatieven is de speculatie in grond. Een flink risico, blogt advocaat Claudia van Meurs-Janssens.
Ruim twee jaar geleden werd Nederland geconfronteerd met de eerste lockdown vanwege de coronapandemie. Diverse lockdowns, andere overheidsmaatregelen, persconferenties, vaccinaties, boosters, mondkapjesrellen en een mildere variant verder durven we langzaam weer te hopen op een wereld zonder al deze heftige maatregelen vanwege de coronapandemie. De gevolgen van de coronapandemie blijven echter nog wel een tijd voelbaar, ook voor de (ver)huurders van bedrijfsruimte zoals detailhandel en horeca, blogt Claudia van Meurs-Janssens, advocaat huurrecht bij Köster Advocaten.