Joes Daemen kandidaat vastgoedman 22: 'een gedreven ondernemer pur sang'

Als het over ondernemerschap gaat, kan de jury van de Vastgoedman/vrouw van 2022 niet langer om de nominatie van Joes Daemen heen. De Oisterwijkse Daemen is misschien wel de beste vastgoedondernemer van Nederland.

De jury noemt het ‘ongekend’ wat Daemen met zijn investeringsbedrijf Somerset Capital Partners en vastgoedonderneming Intospace vooral op het gebied van logistiek vastgoed heeft bereikt. Daemen richtte Somerset op in 2005 en bouwde het eigenhandig uit tot één van de grootste logistieke vastgoedontwikkelaars van Nederland. De jury is vooral onder de indruk van de consistentie en de prachtige, vaak moeilijke (gebieds)ontwikkelingen die Daemen wist te realiseren.

Gedreven en slim

Daemen wordt omschreven als slim, gedreven, heel direct, een vastgoedman met een uitgesproken visie. De in Heerlen geboren ondernemer weet precies wat hij wil. Is Daemen het niet met je eens dan krijg je ook direct feedback, zo weten ingewijden. Door tegenslagen laat hij zich niet uit het veld slaan. Daardoor laat hij het niet bij een enkel succesvol project, maar bouwt hij met een reeks mooie ontwikkelingen consistent aan de opbouw van zijn bedrijf. Kortom, een rasechte ondernemer.

In 2017 verkocht Somerset de opgebouwde logistieke beleggingsportefeuille van toen 300.000 m2 voor enkele honderden miljoenen aan vastgoedvermogensbeheerder CBRE Global Investors. De opbrengst is vervolgens hoofdzakelijk weer ingezet om de razendsnelle groei van de logistieke projectenpijplijn te financieren.

Zalando-dc

Daemen bedient met zijn projecten belangrijke spelers als webwinkel Zalando, supermarktbedrijf Jumbo, websupermarkt Picnic en logistiek dienstverlener Kuehne en Nagel. Het distributiecentrum voor Zalando in Bleiswijk, ontwikkeld in een joint-venture met de Amerikaanse belegger Usaa Realco Europe en verkocht in april 2021 voor 215 miljoen euro, is met 340.000 m2 één van de allergrootste logistieke vastgoedontwikkelingen ooit in Nederland. Voor Somerset is het zonder twijfel het allergrootste vastgoedproject in de bedrijfsgeschiedenis. Maar beslist niet het enige!

Intospace

Samen met Raymond Cloosterman bracht Daemen de logistieke vastgoedactiviteiten in september vorig jaar onder in Intospace, dat toen een orderportefeuille van 1,5 miljard euro had. De dagelijkse leiding is in handen van ceo Tim Beckman. Als grootaandeelhouder en adviseur is Daemen nog altijd nauw betrokken bij de gang van zaken. Somerset is als investeringsmaatschappij in private equity verdergegaan.

Ruimtereisje voor zoon Oliver

Bij de lancering van Intospace toonde Daemen zich ook een handige ondernemer door zijn zoon Oliver mee te laten vliegen naar de ruimte met de Amerikaanse multimiljardair Jeff Bezos. ‘Ook wij houden van ruimte, ruimte voor logistiek vastgoed,’ was daarbij zijn reactie die alle landelijke media zou halen. Ook internationaal was er volop media-aandacht voor dit opmerkelijke cadeau, dat vaderlief ongetwijfeld miljoenen heeft gekost. Het duurste ticket ging naar verluidt voor 28 miljoen dollar van de hand.

De jury benadrukt dat deze ruimtereis geen enkele rol heeft gespeeld bij de nominatie. Maar erkent wel de grote rol van Daemen bij de ‘professionalisering van één van de hardst groeiende vastgoedcategorieën van Nederland’. Volgens de jury is Daemen daarbij ‘een voorbeeld’ en zet hij een ‘nieuwe standaard’ voor logistiek vastgoed in Nederland.

Unieke samenwerking

Zo leverde Intospace, dat een ontwikkelende belegger wil zijn, in april dit jaar op Schiphol Trade Park in Hoofddorp een distributiecentrum op dat als eerste in Nederland geheel zelf kan voorzien in de eigen energiebehoefte.

Het pand krijgt zijn elektriciteit vanuit de eigen opwekking en is daarbij tevens aangesloten op het onlangs opgerichte Energiecollectief Schiphol Trade Park. Binnen dat collectief delen bedrijven op Schiphol Trade Park hun ongebruikte stroomcapaciteit via een virtuele laag met elkaar, een binnen Europa unieke samenwerkingsvorm. Het pand kan volledig ‘off-grid’ opereren. Een slim energiemanagementsysteem zorgt ervoor dat steeds weer de beste keuze wordt gemaakt over waar de stroom vandaan wordt gehaald (zonnedak, batterij, collectief of generatoren) en waar de stroom voor wordt gebruikt.

CLIC

Een van de meest tot de verbeelding sprekende projecten van Daemen is tot slot de City Logistics Innovation Campus (CLIC) langs de A9 in Badhoevedorp, recht tegenover Schiphol aan de rand van Amsterdam. De ontwikkeling is met zijn campussetting een nieuw concept voor de stadslogistiek. CLIC beslaat zo’n 130.000 m2 en telt elf gebouwen. Er komen onder meer warehouses, kantoorgebouwen, extended stay, hotelfaciliteiten en een congrescentrum. Energiebedrijf Essent brengt de vraag naar warmte en koude, de laadvoorziening voor elektrische voertuigen, opwekking van zonne-energie, en de energieopslag samen. Dit om ervoor te zorgen dat bedrijven zich er kunnen vestigen en hiermee duurzame, energie-intensieve stadslogistiek wordt gerealiseerd.

CV Joes Daemen

Opleiding

  • Economics – Wageningen University & Research

Werk

  • Maas & Daemen (directeur)
  • Summerset Capital Partners Foundation (chairman)
  • Somerset Capital Partners (managing partner)

Kandidaten

Er zijn vijf genomineerden voor de prijs, deze week werden Heleen Aarts, Ronald Huikeshoven, Monique Maarsen en Erik Moresco bekendgemaakt als kandidaat. De winnaar wordt bekendgemaakt op het Nationaal Vastgoed Diner op 24 november in Amsterdam.