Wonen & werken naast elkaar met de Milky Way

De coronacrisis heeft grote impact gehad op zowel de huizen- als kantorenmarkt. Er is een groot tekort aan woningen, en de behoefte aan kantoorruimte is radicaal veranderd. In mijn ogen is er is een manier om dit makkelijk en snel op te lossen: door de functie van ons vastgoed te herzien en te combineren, blogt Philip Kranendijk.

Philip Kranendijk is één van de kandidaten voor de Vastgoedmarkt Young Talent Award 2021. Met deze blog bespreekt Philip wat hij zou veranderen in de vastgoedsector als hij morgen zou opstaan als Elon Musk.

Ging je vóór de coronacrisis naar je werk, dan ging je naar een kantoorgebouw. Door covid is dit uiteraard anders. Werknemers en medewerkers geven de voorkeur aan een hybride werkvorm, en werken een gedeelte van de week thuis en het andere deel vanuit het kantoor. Natuurlijk heeft het hybride thuiswerken voordelen, maar het heeft ook een keerzijde. Niet alleen worden de werkplekken de helft van de week niet gebruikt, er is ook een mentale uitdaging. Naast de sociale aspecten en de verwaterde grens tussen werk & privé, heeft menig thuiswerker geen goede werkplek. Om die reden gaan steeds meer huishoudens op zoek naar een grotere woning. En dat is momenteel een enorme uitdaging: de huizenmarkt is al tijden overspannen, en lijkt nu wel een hoogtepunt te bereiken.

Minder meters, kortere termijnen

Ook conventionele meters in de grote steden zijn door de pandemie moeilijker weg te zetten dan voorheen. Corporates en MKB-bedrijven geven aan dat het aangaan van een langetermijncontract met veel onnodige meters niet meer wenselijk is. Begrijpelijk, door de hybride werkvorm zitten minder werknemers op kantoor, en men wil zo min mogelijk risico lopen bij een nieuwe pandemie. Daarbij zien zij ook in dat de hybride werkvorm een grote besparing op vastgoed met zich mee kan brengen.

Co-working & co-living villages

Op dit moment zijn woningen en kantoren van elkaar gescheiden, maar door deze functionaliteiten juist met elkaar te combineren kun je weer optimaal gebruik maken van het vastgoed en zal de woningmarkt niet meer worden overspoeld door huishoudens op zoek naar extra (thuiskantoor)ruimte. In een gebouw zitten meerdere functionaliteiten, en we noemen het co-working & co-living villages. Van wonen, werken, winkelen, studeren en ontspannen, alles komt samen in de villages.

De locatie van deze villages varieert, van ver buiten de Randstad tot aan de rand van de grote steden. Daardoor creëer je vraag om buiten de steden te gaan wonen, wat impact heeft op de huizenprijzen. Bedrijven kunnen makkelijk en zonder risico’s flexibele kantoren en werkplekken afnemen in de villages, waardoor het vastgoed optimaal kan worden gebruikt.

Milky Way

Naast kantoren en woningen, is er ook ruimte voor opleiding en ontspanning, met scholen, gyms, zwembaden, kinderopvang en tal van andere faciliteiten. Omdat ik toch ben opgestaan als Elon Musk, zullen de villages elk individueel vernoemd worden naar een bekende planeet. De villages zullen met elkaar in verbinding staan door ‘high speed electric Tesla trains’ om ervoor te zorgen dat de bereikbaarheid optimaal is. Dit netwerk van zowel kantoren als woningen wordt uiteindelijk project Milky way genoemd.

Stem hier tot 28 oktober op Philip.

De kandidaten nemen het tegen elkaar op tijdens de battles op de Provada op 28 oktober. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens tijdens het Nationaal Vastgoed Diner in Rotterdam.

Lees hier de blogs van de andere kandidaten: