Corona: ECB grijpt alsnog bazooka, 'geen limiet' toewijding euro

Corona: ECB grijpt alsnog bazooka, 'geen limiet' toewijding euro

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat voor 750 miljard aan staatsobligaties kopen en zegt tot het uiterste te gaan voor de euro.

De centrale bank presenteert het Pandemic Emergency Purchase Programme als antwoord op de ernstige risico's voor de euro door de uitbraak van corona. Het extra opkoopprogramma van obligaties werd rond middernacht aangekondigd na een noodoverleg op woensdagavond.

In een verklaring benadrukt centralebankhoofd Christine Lagarde dat er bij de ECB 'geen limiet' is als het gaat om de toewijding aan de euro. Daarnaast zullen de beleidsmakers bij de ECB volgens haar alles doen wat nodig is binnen de mogelijkheden van hun mandaat. Daarmee lijkt Lagarde te zinspelen op de beroemde belofte van haar voorganger, voormalig ECB-president Mario Draghi. Die zei in 2012 'alles te doen' om de eurozone te redden uit de toenmalige eurocrisis.

Vrees voor recessie

De ECB kwam vorige week ook al met een pakket steunmaatregelen. Op de financiële markten werd dat optreden echter met weinig enthousiasme ontvangen. Veel analisten zeiden openlijk dat ze een krachtige uitspraak, zoals Draghi die in 2012 had gedaan, bij Lagarde misten. Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank, verdedigde het eerdere pakket. 'Zolang het virus niet onder controle is kunnen ook wij geen vertrouwen terugbrengen naar de markten en dan is het beter dat we dit soort ammunitie bewaren tot het moment dat we dat wel weer kunnen', zei Knot vorige week.

De situatie rond het coronavirus wordt de laatste dagen ook steeds nijpender. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire deed eerder op woensdag daarom al een oproep aan de ECB om snel met nieuwe stappen te komen. 'Alle instrumenten waarover de ECB beschikt, moeten worden gebruikt en moeten snel en massaal worden ingezet', zei hij. Steeds meer economen vrezen dat de Europese economie in een recessie zal belanden door de crisis.

Tot eind 2020

Het noodprogramma dat nu is aangekondigd, loopt in ieder geval tot eind dit jaar. Als de coronacrisis dan nog niet voorbij is kan de ECB ook volgend jaar nog verdergaan met het opkopen van staatsobligaties en schuldpapier van bedrijven.

De centrale bank kiest er net als vorige week voor om de rente ongemoeid te laten. De rente in Europa ligt al heel lang erg laag. Andere centrale banken besloten onlangs wel om de rente te verlagen. Zo verraste de Amerikaanse Federal Reserve zondag de markten met een stevige renteverlaging. Woensdag sneed de centrale bank van Brazilië eveneens in de rente.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.