Waar geld is, is vuur

Waar geld is, is vuur
Wendy Verschoor

Vastgoed blijft aantrekkelijk. Om vele redenen. Voor iedereen. We hebben gezien dat zelfs, of juist, in tijden van crisis vastgoed stabiele rendementen blijft bieden, met name in woningen.

Waar andere beleggingsproducten weinig opleveren of heel volatiel zijn, is vastgoed de stabiele ‘partner’. Dat heeft echter ook een risico in zich. Misbruik van het product ligt op de loer.

Er is deze week veel geschreven over het witwassen van crimineel geld via vastgoed. Het rapport 'De achterkant van Amsterdam' leidt tot veel discussie. Keer op keer worden vastgoedbeleggers over één kam geschoren. De publieke opinie heeft haar oordeel alweer klaar. In het vastgoed werken alleen maar cowboys en boeven.

Jaren is eraan gewerkt om het maatschappelijk vertrouwen terug te winnen na de vastgoedfraude om te laten zien dat een groot deel van de sector op een integere manier werkt. Helaas wordt daar nu weer een streep doorheen gehaald.

Het is gebleken dat het onderwerp integriteit in tijden van voorspoed weer wegzakt bij menig vastgoedprofessional. Misschien wordt het tijd om ethiek en integriteit weer steviger op de agenda te zetten om ons als sector te weren tegen het negatieve sentiment dat weer lijkt op te spelen jegens de sector.

Over de auteur
Wendy Verschoor is directeur van Videres.

Francine Bardoel

Francine Bardoel

Eindredacteur Vastgoedmarkt/de Architect

Francine werkte van december 2018 tot en met december 2019 voor Vastgoedmarkt en de Architect als eindredacteur.

Bio:

-2011-2019 Hoofdredacteur Universiteit van Tilburg, Univers

-2005-2011 Hoofdredacteur website, krantenpagina en magazines bij de provincie Utrecht

-Voor 2005 Regisseur en programmamaker bij diverse omroepen

Mustread voor vastgoed:

Italo Calvino, De onzichtbare steden. In  dit boek brengt Marco Polo verslag uit van zijn reizen aan zijn gastheer, de machtige Kublai Kan, Keizer der Tataren. Langzaamaan beseft de keizer echter dat hem fictieve plaatsen worden beschreven, die alle verwijzen naar Marco Polo's eigen stad. Dit boek laat prachtig zien dat je de gebouwen uit je jeugd altijd het mooist blijft vinden.

2023 | Het jaar van Hugo

2023 | Het jaar van Hugo

Met de invoering van de Wet betaalbare huur is de triomftocht van de gewezen woonminister Hugo de Jonge ten einde. Anders is de barre tocht van zijn huurwet langs tal van kritische instanties, woedende woningbeleggers en forse rechtse blokken in zowel de Tweede als Eerste Kamer niet te duiden.

Paul de Vries: ’Aantal huurwoningen blijft over het algemeen gelijk.’ Foto: Plaatwerk Fotografen

De Vries: 'We verwachten nog een kleine prijsstijging op de woningmarkt'

'Nu de rente een neiging heeft om te dalen, verwachten we nog een kleine prijsstijging, maar we zitten ver boven een langjarig gemiddelde van wat een koper die voor het eerst een woning koopt moet betalen,' zegt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster.

Foto: NeonShot / Shutterstock

Waar zijn de vastgoedgoeroes gebleven?

Wie financiële vrijheid nastreeft, gaat tegenwoordig voor advies niet meer naar de bank of een fiscalist, maar vertrouwt op influencers: jongens en meiden met een killerbody die, doorgaans tegen een strakblauwe lucht, op social media hun 'expertise' delen, dikwijls tegen betaling. Maar waar ze vorig jaar online niet te missen waren, lijken sommigen nu verdwenen. Waar zijn de vastgoed-influencers gebleven?

Arnoud Vlak zal zelf niet plaatsnemen in het stichtingbestuur.

Volgende claimclub wil naar de rechter: 'Álle huurmaatregelen ter discussie'

De eerste rechtszaak aangespannen door woningbeleggers heeft de overheid al aan haar broek. Daar zal het niet bij blijven. Achter de schermen bereiden andere investeerders een nieuwe massaclaim voor. 'Van de overheid is nu geen heil te verwachten.'