StiB Award 2019: Rhapsody in West, Amsterdam

StiB Award 2019: Rhapsody in West, Amsterdam
Rhapsody in Amsterdam-West, één van de vier genomineerden voor de StiB Award 2019

De woongebouwen van het complex Rhapsody in West in Amsterdam (SBB - M.J. de Nijs, Tangram Architekten) zijn door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2019 genomineerd voor deze prestigieuze prijs.

De vijf woongebouwen liggen aan het Jan van Schaffelaarplantsoen in Amsterdam Nieuw-West langs pal de ringweg A10, op de grens met de Kolenkitbuurt. Het vormt een sluitstuk op de ontwikkelingen rondom het nieuwe Bos en Lommerplein en het bruggebouw over de A10. In juni 2014 startte Stadsdeel West/Gemeente Amsterdam een selectieprocedure waaruit in het voorjaar van 2015 M.J. De Nijs Projectontwikkeling met het plan Rhapsody in West als winnend ontwerp uit de bus kwam.

Het nieuwe stukje stadswijk, ontworpen door Tangram Architekten, bestaat uit 239 vrije sector-appartementen (middensegment huur) verdeeld over vijf gebouwen en 400 m2 aan commerciële ruimte. Daarnaast zijn er ruim 196 parkeerplekken voor zowel bewoners als hun bezoekers in een half verdiepte garage. De bouw ging in 2016 van start. Het project combineert een hoge bouwdichtheid met veel ruimte voor groen en water. Daarnaast is Rhapsody een ontmoetingsplek voor de buurt.

De gebouwen zijn aangesloten op het stadswarmtenetwerk en de daken liggen vol met zonnepanelen. Ook wordt er een vorm van Warmte Koude Opslag in de bodem toegepast. Naast duurzaamheid, scoort de ontwikkeling goed op het gebied van inpassing binnen de omgeving en inrichting van de openbare ruimte. Het nieuwbouwproject behoudt het open karakter van het plantsoen en er is ruimte voor groen. Huidige en nieuwe bewoners hebben een rol bij het invullen van het binnenterrein.

Logeerhuis voor bezoekers

Het binnenterrein met zijn tuin en vijvers is vrij toegankelijk. Het biedt onder meer toegang tot de Kas, een nieuwe ontmoetingsplek. Hier activiteiten georganiseerd voor zowel bewoners als de buurt. In het complex is een logeerhuis voor bezoekende familieleden, een wens van de buurt, waar ruim zeventig procent van allochtone afkomst is. Ook is er een koffiehuis met een spullenbibliotheek, waar cursussen, huiswerkbegeleiding en andere activiteiten mogelijk zijn. Eigenaar CBRE Global Investors heeft daarnaast vijf community managers aangesteld die op het terrein wonen en als schakel dienen tussen de bewoners en de buurt.

Overige genomineerde projecten

Naast Rhapsody in West in Amsterdam zijn ook de projecten genomineerd Cultuurcentrum Zinder in Tiel (Gemeente Tiel, De Zwarte Hond, Gebr. Van Kessel, Van Hattum en Blankevoort, Stam + De Koning, Homij Technische Installaties en Facilicom Services Group), Noordgebouw in Utrecht (Dura Vermeer en Vorm Ontwikkeling) en Imagewharf in Amsterdam (Steengoed, Imagewharf, Hercuton, Allard Architecture, Affaire d’Architectur).

De StiB-jury werd op vrijdag 26 april 2019 bij alle projecten ontvangen en rondgeleid om zich een oordeel van de kwaliteit van de projecten te vormen, in het bijzonder de impuls die het project voor de omgeving betekent. De prijsuitreiking vindt plaats op 6 juni 2019 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance op de Provada in Amsterdam.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.