StiB Award 2019: Noordgebouw, Utrecht

StiB Award 2019: Noordgebouw, Utrecht
Noordgebouw, Utrecht

Het kantorencomplex Noordgebouw in Utrecht (Dura Vermeer Vastgoed, Vorm Ontwikkeling en NIC Re development) is door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2019 genomineerd voor deze prestigieuze prijs.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen gaf op 7 maart 2017 met een feestelijke handeling het startsein voor bouw van het multifunctionele Noordgebouw (23.0000 m2). Een kleine vier jaar eerder konden marktpartijen zich inschrijven op een door de gemeente nauw omschreven project op deze prominente plaats.

Het Noordgebouw ligt direct naast het station Utrecht Centraal en tegenover Hoog Catharijne. Het gebouw vormt een verbindend element in het stationsgebied en bestaat uit de functies kantoren, wonen, retail en een hotel met horeca. Het ontwerp is van Monk Architecten, gerealiseerd door Dura Vermeer.

Het hotelgedeelte heet toepasselijk ‘Utrecht City’ en is gekocht door Inntel Hotels. Het is een viersterrenhotel met 162 kamers uitgerust met sauna’s en whirlpools. Op de begane grond en eerste verdieping bevindt zich het restaurant. Op de bovenste, elfde verdieping bevinden zich vergader- annex feestzalen, wellness-ruimte met sauna’s en een zwembad.

Flex-kantoorconcept

Ook het flex-kantoorconcept Creative Valley van ondernemer Laurens van Doorn huurt het in Noordgebouw een combinatie van 8.500 m2 kantoorruimte en appartementen. Het is de tweede vestiging van Creative Valley in Nederland.

Ahold huurde eind 2017 huurde voor zijn supermarktketen Albert Heijn al winkelruimte in het pand. Het betreft een winkel van 1.300 m2, direct aan het nieuwe stationsplein van Utrecht. De supermarkt werd als eerste deel van het gebouw in september 2018 door de bouwer opgeleverd.

Overige genomineerde projecten

Naast Noordgebouw in Utrecht zijn ook de projecten genomineerd Imagewharf in Amsterdam, Cultuurcentrum Zinder in Tiel (Gemeente Tiel, De Zwarte Hond, Gebr. Van Kessel, Van Hattum en Blankevoort, Stam + De Koning, Homij Technische Installaties en Facilicom Services Group) en Rhapsody in West in Amsterdam (SBB - M.J. de Nijs, Tangram Architekten).

De StiB-jury werd op vrijdag 26 april 2019 bij alle projecten ontvangen en rondgeleid om zich een oordeel van de kwaliteit van de projecten te vormen, in het bijzonder de impuls die het project voor de omgeving betekent. De prijsuitreiking vindt plaats op 6 juni 2019 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance op de Provada in Amsterdam.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.