Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De prijzen stegen in mei bijna 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. In april gingen de huizenprijzen op jaarbasis ook al met bijna 9 procent omhoog. De prijs van koopwoningen is daarmee boven de piek van augustus 2008 gekomen.
Sinds het dieptepunt in juni 2013 is sprake van een stijgende trend. Een woning kostte vorige maand 28 procent meer dan toen. In mei werden in totaal 18.237 woningen verkocht, bijna 2000 meer dan een maand eerder. De totale waarde van de in mei verkochte woningen bedroeg bijna 5,2 miljard euro. In de eerste vijf maanden van het jaar verruilden 86.609 woningen van eigenaar, 6,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.
In de vier grote steden worden huizen nog steeds flink duurder. Rotterdam (plus 14,9 procent) en Den Haag (plus 12 procent) zijn daarbij aan een inhaalslag bezig. In Amsterdam werden de huizen 11,9 procent duurder. Sinds het eerste kwartaal van 2016 groeiden de huizenprijzen in de hoofdstad niet meer zo weinig. Ook Utrecht (plus 10,6 procent) moet terug naar 2016 voor een lagere groei.
De huizenprijzen stegen in het eerste kwartaal het hardst in de provincie Noord-Holland, waar huizen gemiddeld 11,2 procent duurder werden op jaarbasis. Ook Flevoland (plus 10,5 procent) en Zuid-Holland (plus 10,3 procent) groeiden harder dan het landelijk gemiddelde van 9 procent in deze periode. In Zeeland werden de huizenprijzen slechts 4,2 procent duurder en daarmee was die provincie de hekkensluiter. Ook Drenthe (plus 6 procent), Groningen (plus 6,7 procent) en Limburg (plus 6,9 procent) bleven achter.