nieuws

‘Panden Hudson’s Bay wacht opsplitsing’

Transacties

‘Panden Hudson’s Bay wacht opsplitsing’
De vestiging in Enschede

Opsplitsing is het voorland van de meeste panden waar de vertrekkende warenhuisketen Hudson’s Bay gevestigd is.

Dat betoogt Gertjan Slob, directeur onderzoek van Locatus, in de Volkskrant. ‘Kijk maar naar het voormalige V&D-pand in Groningen. Daar zat eerst een tijd Topshelf, nu komt er op de begane grond een grote Jumbo-supermarkt. En de meeste gemeenten zijn maar wat blij als er daarboven wat woningen komen, of desnoods kantoren. Zo ging het ook met de andere V&D-panden: het overgrote deel is inmiddels, bijna vier jaar na het faillissement, weer in gebruik.’

Ali Baba

Partijen die de huur van vijf verdiepingen met in totaal 15.000 of 20.000 m2 willen overnemen zijn nu eenmaal schaars. Grote internationale ketens als Zara, H&M en misschien Primark zitten in de grote steden al wel zo’n beetje waar ze zitten willen, zegt onderzoeker Slob. ‘En in de kleinere steden kunnen ze het vaak online wel af. Hun netwerk is afgedicht.’

Misschien durft een enkele kapitaalkrachtige partij het nog aan om een heel pand over te nemen. In augustus 2019 opende het Chinese Ali Baba een fysieke vestiging in Madrid. Er kan nog ergens een Apple Store komen of een Decathlon. Maar de kans dat een buitenlandse warenhuisketen ineens alle Hudson’s Bay-panden overneemt is volgens Slob nul.

Creatief zijn

Eerder betoogde Mark Klaassen van retailvastgoedadviseur Kroese Paternotte dat retailers interesse hebben in delen van panden van Hudson’s Bay. De interesse zou uitgaan naar de locaties Haarlem, Enschede, Maastricht en Breda en betrekking hebben op de begane grond, kelder en eerste verdieping. ‘Voor de etages daarboven moet je creatief zijn’, aldus Klaassen. Het pand aan het Rokin in Amsterdam leent zich volgens Klaassen goed voor de combinatie van van horeca, retail en flexwerken.

Reageer op dit artikel