nieuws

Limburgse corporatie investeert in middenhuur

Transacties

Wonen Limburg Accent BV heeft een appartementencomplex met 33 woningen gekocht aan het Dr. Nolenshof in Geleen. Door met een separate BV te investeren in appartementen in het middenhuursegment wil Wonen Limburg inspelen op de woonwens van mensen die teveel verdienen voor een sociale huurwoning en niet kunnen willen huren of kopen. De corporatie betaalde via de aparte BV € 5,5 miljoen aan de vorige eigenaar, BHG Beheer.

Limburgse corporatie investeert in middenhuur

Het complex bestaat uit 33 appartementen met een gebruiksoppervlakte van 85-158 m². De gemiddelde huurprijs is € 823 per maand. De core business van de nieuwe eigenaar ligt als corporatie van oudsher op het sociale huursegment, het domein waartoe woningbouwverenigingen zich op grond van de Woningwet 2015 toe moeten beperken. Om toch te kunnen investeren in woningen in het middenhuursegment richtte Wonen Limburg vorig jaar een aparte BV op: Wonen Limburg Accent.

Meer doorstroom

Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg: “Door het aanbod van middenhuur te verhogen, ontstaat er meer ruimte voor doorstroom. En ontstaan meer gemengde wijken en wooncomplexen, wat ten goede komt aan de vitaliteit van de woon- en leefomgeving.”

Vergroting aanbod

Het bedrijf ABC Capital trad op als adviseur voor de verkoper. Vincent Walland, adjunct-directeur bij ABC Capital: “De verkoop van een complex in het middensegment aan een woningcorporatie is een van de eerste verkopen tussen een particuliere belegger en een woningcorporatie.” Hij beschouwt het als een mooi voorbeeld van het toevoegen van de noodzakelijke groei in het middensegment door corporaties, naast het aanbieden van sociale huurwoningen. Tot een directe vergroting van het aanbod leidt deze transactie nog niet, “maar”, zo geeft Walland aan, “dit is een eerste stap. Er is bancaire financiering bij Woning Limburg Accent om verder te groeien, hetzij door bestaande portefeuilles over nemen, het zij door zelf nieuwe woningen in het middenhuursegment toe te voegen.”

Geen restricties

Anders dan in Amsterdam en Utrecht heeft de nieuwe eigenaar volgens Walland geen last van een gemeentebestuur dat de middenhuur wil maximeren, reden voor vastgoedbeleggers om de hoofd- en de Domstad om die reden op dit segment links te laten liggen. “Er liggen hier geen restricties. Het aantal punten is meer dan voldoende om de huidige huurprijzen te rechtvaardigen.”

Twaalf corporaties

Volgens een woordvoerder van corporatiekoepel Aedes zijn er sinds de invoering van de Woningwet 2015 twaalf corporaties die net als Wonen Limburg een aparte BV hebben om hun niet-DAEB (Dienst van Algemeen Economisch Belang) bezittingen in onder te brengen. “Wat wij horen vanuit de branche is dit de eerste verkoop van vrije sector woningen door een vastgoedbelegger aan zo’n BV.”

 

Reageer op dit artikel