nieuws

Kantorenmarkt weer op pre-crisisniveau

Transacties

De markt voor kantoorruimten zit door de gunstige economische omstandigheden weer op het niveau van voor de crisis.

Kantorenmarkt weer op pre-crisisniveau

Dat meldt Dynamis in zijn rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2019. Vooral in stadscentra is er steeds meer krapte. Dit komt ook door de transformatie van veel kantoorruimten tot bijvoorbeeld woning of horeca.

In het afgelopen jaar is 1,6 miljoen vierkante meter kantoorruimte door gebruikers gehuurd of gekocht, tegen 1,4 miljoen vierkante meter in 2017. Het niveau in 2018 is vergelijkbaar met dat van 2008. Begin 2019 jaar stond 4,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur of te koop. Dat is een vijfde minder in vergelijking met een jaar eerder.

Het aanbod van kantoren is al sinds 2016 aan het dalen, aldus Dynamis. In combinatie met de beperkte nieuwbouwontwikkelingen leidt dit tot een forse afname van beschikbare ruimten. De voorbije zeven jaar is ongeveer 4,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte getransformeerd, veelal tot woning.

Reageer op dit artikel