nieuws

Enorme groei toerisme tot 2030

Transacties

Het toerisme in Nederland neemt tot 2030 explosief toe. Mogelijk groeit het aantal buitenlandse bezoekers van 18 miljoen (2017) naar 29 miljoen.

Enorme groei toerisme tot 2030

Het aantal binnenlandse toeristen stijgt naar verwachting van 24 miljoen tot bijna 31 miljoen in 2030. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen bij de lancering van zijn visiedocument Perspectief 2030.

‘Dit vraagt om een nieuwe aanpak, waarbij het doel is dat alle Nederlanders profiteren van toerisme, dus zowel bewoners, bezoekers als bedrijven’, zegt Jos Vranken, directeur NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen). ‘De verwachte groei biedt grote kansen en zorgt tegelijkertijd ook voor knelpunten. Zo geldt voor veel plaatsen in Nederland dat ze nog onvoldoende profiteren van toerisme, terwijl de drukte op andere plekken overlast veroorzaakt’, zei Vranken.

De prioriteiten voor het komende decennium zijn: meer lusten dan lasten van het toerisme, meer steden en streken als aantrekkelijke bestemming, goede bereikbaarheid en toegankelijkheid, minder verspilling en vervuiling en een gastvrije toeristische sector.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) stelt dat de aanhoudende groei van het toerisme goed is voor het bedrijfsleven. Hoewel overlast voor bewoners beperkt moet blijven, kan niet voorkomen worden dat buitenlandse bezoekers graag Amsterdam willen zien. ‘We kunnen ze wel verleiden om naar andere plekken gaan, die minstens even mooi zijn.’

In Amsterdam heeft het groeiende toerisme de belangstelling van het stadsbestuur. ‘Amsterdam neemt verschillende vergaande maatregelen om het toerisme in goede banen te leiden, zoals de stop op toeristenwinkels en hotels in de binnenstad, touringcars uit het centrum, de verhoging van de toeristenbelasting naar 7 procent en de afspraken met Airbnb. Dat het toerisme blijft groeien is een feit, juist daarom nemen we deze maatregelen en kijken we naar nieuwe maatregelen zodat Amsterdam een stad blijft waar Amsterdammers graag wonen’, laat wethouder Udo Kock (economische zaken) weten.

Reageer op dit artikel