nieuws

Kaaszaak voor toeristen terecht gedwarsboomd

Transacties

Kaaszaak voor toeristen terecht gedwarsboomd
Vrouwe Justitia

De gemeente Amsterdam heeft het recht om de deuren te sluiten van een kaaswinkel voor toeristen aan het Damrak.

Met die uitspraak ondersteunt de bestuursrechter het gemeentelijk beleid om de groei van nieuwe toeristenwinkels in het centrum de stad te stoppen. De rechtbank Amsterdam heeft het bezwaar van de Amsterdam Cheese Company tegen sluiting verworpen. Sinds 6 oktober vorig jaar geldt een gemeentelijk verbod tegen de opening van nieuwe winkels die zich specifiek op toeristen en dagjesmensen richten.

De eigenaar van de kaaswinkel, die nog vier filialen in het centrum heeft, voerde vergeefs aan dat het huurcontract al voor die datum was gesloten. Volgens de bestuursrechter is de winkel pas na die datum aangepast.

In het vonnis is vastgesteld dat de kaaswinkel zich met reclamekreten als ‘Our cheeses are ready to fly’, forse prijzen en eenzijdige aanbod van kazen zich voornamelijk richt op buitenlandse klanten. Schade hoeft de gemeente niet te vergoeden; volgens de rechter kan de eigenaar op die plek een winkel exploiteren die niet afhankelijk is van toeristen.

Reageer op dit artikel