nieuws

Kantoorkosten Nederland licht gedaald

Transacties

Kantoorkosten Nederland licht gedaald
Colliers International

De gemiddelde kantoorkosten in Europa zijn in 2017 met 3 procent gestegen naar 9.249 euro per full-time equivalent (fte) per jaar. In Nederland daalden de kosten 0,6 procent.

Dit blijkt uit de Occupier Cost Index 2017 van vastgoedadviseur Colliers International. De index is samengesteld op basis van data uit 29 landen, 3.800 gebouwen, meer dan 34,2 miljoen vierkante meter en 1,77 miljoen fte. In drie van de vier categorieën zijn de kosten gestegen. Alleen op het gebied van ict zijn de kosten gedaald.

Ondanks een stijging van de kosten in de categorie personeel & organisatie daalden in Nederland de kosten met 0,6 procent naar 8.515 euro. Deze daling is met name toe te schrijven aan lagere kosten voor ict en ruimte en infrastructuur. Deze laatste categorie is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale kantoorkosten en kwam uit op 4.427 euro. Een daling van 3,4% voornamelijk als gevolg van een afname in de gebouw- en parkeerkosten.

De grootste daling was te zien in het Verenigd Koninkrijk waar de kosten afnamen met 7,6 procent. De oorzaak hiervan was het zwakkere pond. De kosten per fte kwamen uit op 13.494 euro. In Turkije zorgde een daling van de huurkosten voor lagere kosten in de categorie Ruimte & Infrastructuur met 7 procent naar 4.870 euro.

In Rusland zorgde een combinatie van hogere kosten voor Personeel & Organisatie (553 euro) en hogere huurkosten (6.772 euro) voor de sterkste kostenstijging van 24,1%. Het herstel van de huurprijzen in Hongarije en Griekenland was de oorzaak van een hoger kostenniveau in deze landen. Hongarije (3.929 euro) heeft dit jaar Slowakije (3.794 euro) ingehaald. De kantoorkosten per fte in Bulgarije zijn nog steeds de laagste van Europa met 2.671 euro.

Zwitserland (20.652 euro), Noorwegen (17.800 euro) en Zweden (17.103 euro) blijven de drie duurste landen van Europa om een kantoor te hebben. De Occupier Cost Index wordt ieder jaar gepubliceerd door Colliers International. Alle kosten om een fte gedurende een jaar te laten werken zijn vergeleken op basis van de Europese facilitaire norm EN 15221. De norm kent vier categorieën, te weten ruimte & infrastructuur, personeel & organisatie, ict & management.

Reageer op dit artikel