nieuws

Huurder woont steeds kleiner en duurder

Transacties

De vierkantemeterprijzen voor huurwoningen in de vrijesector zijn tussen medio 2016 en medio 2017 6,9 procent gestegen naar 10,54 euro. De gemiddelde huurprijs (bij mutatie) nam met 3 procent toe naar 999 euro per maand.

Huurder woont steeds kleiner en duurder
Huurwoningen in Oudenbosch

Dit blijkt uit huurmarktcijfers van VGM NL en NVM over de eerste helft van 2017. In een oververhitte markt en door een goed economisch klimaat zijn huurders bereid om meer te betalen voor een steeds kleinere woning, stellen de verenigingen. Volgens hen zijn structurele maatregelen nodig om het aanbod vrijesectorhuurwoningen te vergroten. Ze doen een dringende oproep aan politiek Den Haag om de particuliere huurmarkt te dereguleren, zodat particuliere investeringen eindelijk van de grond kunnen komen.

Amsterdam loopt nog steeds aan kop met een gemiddelde huurprijs van 18 euro per m2, gevolgd door Utrecht, dat een sterke prijsstijging kende tot 12 euro per m2. Ook in andere delen van het land stegen de huurprijzen. Uitzondering is Friesland, dat een minimale daling liet zien van 0,7 procent. Hier ligt de gemiddelde huurprijs onder de 8 euro per m2.

Door de aanhoudende krapte op de huurmarkt zijn huurders bereid om meer te betalen voor steeds kleinere woningen. Zo tellen zij in de stad Utrecht 700 euro per maand neer voor een woning van slechts 30 m2. Eenzelfde bedrag in Roermond of Enschede levert een woning van 80 m2 op. Voor huishoudens met behoorlijk meer bestedingsruimte – bijvoorbeeld 1.500 euro per maand – is in Amsterdam een appartement van ongeveer 95 m2 te krijgen. In Amersfoort is voor dit geld een woning van 150 m2 te vinden.

Uit een enquête van VGM NL en NVM blijkt dat 1 op 8 huurders (60.000 huishoudens) tegen zijn zin in een huurwoning zit, en liever een koopwoning had gehad. Als belemmeringen worden genoemd dat ze geen of te weinig hypotheek konden krijgen (51 procent) of geen geschikte woning konden vinden (39 procent).

Reageer op dit artikel