nieuws

Minder fysieke, meer online kledingwinkels

Transacties

Het aantal kledingzaken daalt de laatste jaren, maar online groeit het aantal bedrijven dat kleding verkoopt.

Minder fysieke, meer online kledingwinkels
Winkel Witteveen Mode in centrum Tilburg

Dat meldt het CBS. De verschuiving naar op internet kleding kopen valt samen met een daling van het aantal werkende personen in de kledingwinkelbranche.

Het aantal fysieke kledingwinkels is sinds 2013 met 9 procent afgenomen, naar 9.020. Het aantal pure online kledingwinkels nam in dezelfde periode met 75 procent toe naar 8.720. Het totale aantal kledingzaken in Nederland is met 19 procent toegenomen naar 17.740.

De daling van het aantal fysieke winkels is bij alle soorten kledingzaken te zien. Het aantal dames- en herenzaken nam sinds 2013 elk met 6 procent af, het aantal algemene kledingzaken met 5 procent. Bij fysieke winkels in baby- en kinderkleding was de afname met 23 procent het grootst.

De online detailhandelsomzet van deze kleding en modeartikelen is in 2016 met bijna 15 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit in tegenstelling tot de winkelverkopen, die bijna 2 procent lager waren dan een jaar eerder. De consument kocht het merendeel van de kleding en modeartikelen nog steeds in de fysieke winkel. Maar het online omzetaandeel van de detailhandel in kleding en modeartikelen verdubbelde van 5 procent in 2012 naar bijna 10 procent in 2015.

Nederland telde in 2013 één fysieke kledingwinkelvestiging per 985 personen. In 2017 was dit één winkelvestiging per 1.100 personen. De meeste kledingwinkels zijn in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant te vinden, maar ten opzichte van het aantal inwoners staan Zeeland en Limburg op de eerste plaats. Die provincies hebben in 2017 één kledingzaak op 794 en 909 inwoners.

In Flevoland zijn in verhouding de minste kledingwinkels te vinden (1 op 1.360). Het aantal vestigingen is sinds 2013 relatief het hardst gedaald in de provincies Utrecht en Zuid-Holland en het minst in Overijssel en Zeeland.

Reageer op dit artikel