nieuws

Welstand keurt ontwerp Haags Spuicomplex weer af

regios

De welstandscommissie van gemeente Den Haag is opnieuw niet akkoord gegaan met het ontwerp voor het nieuwe onderwijs- en cultuurcentrum op het Spuiplein. De commissie heeft nog teveel vraagtekens.

Welstand keurt ontwerp Haags Spuicomplex weer af

Dat bericht Omroep West op zijn website. Op 2 november was er voor de tweede keer een zitting van de welstandscommissie van de gemeente Den Haag over het onderwijs- en cultuurcentrum. Net als de eerste keer liet de commissie het ontwerp niet door. Hoewel Welstand positief was over de aanpassingen die het ontwerpteam onder leiding van architect Jo Coenen had gemaakt, bleef de commissie op belangrijke punten bezwaren houden.

Zo was beloofd dat de kwaliteit van het gebouw aan alle vier de zijden even hoog zou worden en in theorie een ‘voorkant’ van het complex kunnen zijn. Dat is aan de kant van de Schedeldoekshaven volgens de commissie niet het geval. Volgens architect Coenen worden er aan de zijde van de Schedeldoekshaven echter nog twee hoge woontorens gerealiseerd, die het cultuurcomplex deels aan het zicht onttrekken. Coenen zegde toe het gevelontwerp nog verder uit te werken.

Verder vindt Welstand het plintgebouw op sommige plekken nog te doods. Ook heeft de commissie zorgen over de kleur van het gebouw en zijn er vragen hoe de vertakkingen voor de ‘bomen’ of ‘vingers’ aan de buitenkant van het complex worden gegeven. Het college van burgemeester en wethouder moet de bouwaanvraag vóór 14 november goedkeuren en kan daarbij het advies van de commissie naast zich neerleggen.

Eerder had de welstandscommissie kritiek op het materialengebruik. Hoogwaardiger materialen zijn vereist, aldus de commissie. De ontwikkelaar – een combinatie tussen VolkerWessels-bedrijven Boele & Van Eesteren en Visser & Smit – liet doorschemeren dat het bouwbudget van zo’n 172 miljoen euro voor het cultuurcomplex simpelweg te laag is om aan alle eisen te voldoen. Verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller heeft  de Haagse gemeenteraad weer bezworen het budget niet te overschrijden. Naast het Onderwijs en Cultuur Complex van zo’n 52.000 m2 groot omvat het plein woontorens met 427 woningen en een hotel met 170 kamers.

Reageer op dit artikel