nieuws

Herontwikkeling Amsterdams kantoorpand Nieuwevaart

regios

Het voormalig gemeentekantoor aan de Nieuwevaart in Amsterdam, tegenover het Scheepvaartmuseum ondergaat momenteel een complete metamorfose. Het pand wordt van binnen verbouwd tot een high end en duurzaam kantoorgebouw van 6.275 m2 door de eigenaren, een joint venture tussen APF International en Angelo Gordon.

De huidige jaren ’90 gevel zal volledig vervangen worden door een grotendeels transparante gevel, naar een ontwerp van Cruz y Ortiz (onder andere bekend van de renovatie van het Rijksmuseum). Het gevelontwerp sluit aan op het historische karakter van het gebouw en deze locatie. De gevel is door haar prominente plaats beeldbepalend. Met de nieuwe gevel wordt een bijdrage geleverd aan de verfraaiing van de Amsterdamse binnenstad.
Binnen wordt de originele constructie van gietijzeren kolommen en houten balken weer in het zicht gebracht. Deze waren jarenlang verborgen achter verlaagde plafonds. Het atrium wordt dichtgelegd, liftbak verplaatst, het dak wordt compleet vervangen en de constructie grotendeels vernieuwd op bovenste lagen. Duurzaamheid en een gezond binnenklimaat waren de speerpunten voor het intallatieontwerp. Dat het pand uit 1880 meerdere verbouwingen heeft doorstaan is goed te zien aan de restanten van de bogen van de tweede gevel uit de jaren 50.Het gebouw zal in het voorjaar van 2017 worden opgeleverd.

De herontwikkeling wordt begeleid door Peak Development. Het gebouw is volledig verhuurd aan een internationale partij. Beide eigenaren verwerven momenteel gezamenlijk een aantal kantoorgebouwen in Amsterdam voor herontwikkeling.

Reageer op dit artikel